Српски Покрет Двери - Лого

Двери поводом новог Закона о унутрашњим пословима – не желимо „друштво надзора“!

Представници Српског покрета Двери учествовали су јуче на Јавној расправи поводом доношења новог „Закона о унутрашњим пословима“, а која је одржана у Привредној комори Србије, у граду Нишу. На расправи је учествовао Андреј Митић, интернационални секретар Двери и потпредседник ГрО Двери Ниш и Нађа Стошић, члан Савета омладине Двери и секретар ГрО Двери у Нишу.

   Митић је изнео низ примедби на спорне тачке новог Нацрта „Закона о унутрашњим пословима“, фокусирајући се на три блока проблема који посебно угрожавају јавни интерес. Први је чл. 44 Нацрта, којим се врши легализација система за биометријски надзор у јавним просторима. Двери су оспоравале ову одредбу у смислу да предлагач закона није водио рачуна о критеријумима неопходности и пропорционалности, односно да предлагач није доказао да је биометријски надзор и обрада података неопходан или једини начин за сузбијање криминалитета, да постоји непропорционалност између циља законодавца и предложеног интрузивног средства нити је извршена адекватна анализа ризика по права и слободе грађана гарантоване Уставом, као што су право на приватност и право на заштиту података о личности. Поред тога, Митић је указао на опасност од директне последице усвајања овог закона, а то је да би се њиме осујећивао читав корпус других права попут права на окупљање, права на удруживање, протестну и опозициону активност. Митић је упозорио да се оваквим Нацртом не мења само један закон, већ целокупан модел друштва, које би на тај начин постало друштво надзора, друштво контроле, друштво страха и осујећивања слободе, што је недопустиво. Поред изреченог, интернационални секретар Двери је указао и на проблематични чл. 18 Нацрта, којим се легализује „сарадник са Министарством“ односно „доушник“ полиције којем се омогућује посебан статус и привилегије, што је у актуелном контексту српског заробљеног друштва недопустиво. Такође, оспоравали смо и чланове 91-93, који се односе на право полиције на упад у стан и друге просторије без налога суда, наглашавајући Уставом загарантовано право на неповредивост стана и друге важне разлоге којим се овим даје огромна моћ полицији.

Сви ови аспекти, као и низ других спорних тачака којима ћемо се тек бавити, представљају маркере једног тоталитарног друштва, и увод у полицијску државу.

Зато, полазећи од препоруке УН, анализе Правног савета Српског покрета Двери, али и оправданог отпора јавности, Двери су затражиле да предложени Нацрт буде повучен, јер је штетан, опасан, противзаконит, антиуставан, противан међународним нормама и самом здравом разуму. Двери ће наставити да учествују у овој јавној дебати надаље и оштро се супротстављати успостављању друштва надзора у Србији, где ће грађани бити праћени свуда и на сваком месту.

Инфослужба Двери

Видео прилог можете погледати овде:

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: