Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери поводом новог Закона о унутрашњим пословима – не желимо „друштво надзора“!

Представници Српског покрета Двери учествовали су јуче на Јавној расправи поводом доношења новог „Закона о унутрашњим пословима“, а која је одржана у Привредној комори Србије, у граду Нишу. На расправи је учествовао Андреј Митић, интернационални секретар Двери и потпредседник ГрО Двери Ниш и Нађа Стошић, члан Савета омладине Двери и секретар ГрО Двери у Нишу.

   Митић је изнео низ примедби на спорне тачке новог Нацрта „Закона о унутрашњим пословима“, фокусирајући се на три блока проблема који посебно угрожавају јавни интерес. Први је чл. 44 Нацрта, којим се врши легализација система за биометријски надзор у јавним просторима. Двери су оспоравале ову одредбу у смислу да предлагач закона није водио рачуна о критеријумима неопходности и пропорционалности, односно да предлагач није доказао да је биометријски надзор и обрада података неопходан или једини начин за сузбијање криминалитета, да постоји непропорционалност између циља законодавца и предложеног интрузивног средства нити је извршена адекватна анализа ризика по права и слободе грађана гарантоване Уставом, као што су право на приватност и право на заштиту података о личности. Поред тога, Митић је указао на опасност од директне последице усвајања овог закона, а то је да би се њиме осујећивао читав корпус других права попут права на окупљање, права на удруживање, протестну и опозициону активност. Митић је упозорио да се оваквим Нацртом не мења само један закон, већ целокупан модел друштва, које би на тај начин постало друштво надзора, друштво контроле, друштво страха и осујећивања слободе, што је недопустиво. Поред изреченог, интернационални секретар Двери је указао и на проблематични чл. 18 Нацрта, којим се легализује „сарадник са Министарством“ односно „доушник“ полиције којем се омогућује посебан статус и привилегије, што је у актуелном контексту српског заробљеног друштва недопустиво. Такође, оспоравали смо и чланове 91-93, који се односе на право полиције на упад у стан и друге просторије без налога суда, наглашавајући Уставом загарантовано право на неповредивост стана и друге важне разлоге којим се овим даје огромна моћ полицији.

Сви ови аспекти, као и низ других спорних тачака којима ћемо се тек бавити, представљају маркере једног тоталитарног друштва, и увод у полицијску државу.

Зато, полазећи од препоруке УН, анализе Правног савета Српског покрета Двери, али и оправданог отпора јавности, Двери су затражиле да предложени Нацрт буде повучен, јер је штетан, опасан, противзаконит, антиуставан, противан међународним нормама и самом здравом разуму. Двери ће наставити да учествују у овој јавној дебати надаље и оштро се супротстављати успостављању друштва надзора у Србији, где ће грађани бити праћени свуда и на сваком месту.

Инфослужба Двери

Видео прилог можете погледати овде:

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: