Српски Покрет Двери - Лого

Двери: Преусмерити новац из буџета на обнову породилишта и изградњу Националног центра за наталитет

У оквиру кампање „Једна је мајка“, коју је Српски покрет Двери покренуо, на данашњој конференцији за медије јавности су се обратили народни посланици Бошко Обрадовић, проф. др Тамара Миленковић Керковић и Радмила Васић. Они су представили Препоруку Влади Републике Србије о преусмеравању буџетских средстава на обнову породилишта у Србији и изградњу националног центра за наталитет (у даљем тексту Препорука). 

    У Препоруци се наводи да је највећи проблем Србије негативан природни прираштај. У последњих десет година Србија је изгубила више од пола милиона људи, сваке године по 30.000, а до 2050. године Србија ће имати 2 милиона становника мање. У 2020. години, према подацима Републичког заводу за статистику, број живорођене деце по први пут је пао испод 62.000, док је у истој години број умрлих надмашио број рођених за 55.000. Даље су у Препоруци каже да је стање у српским породилиштима једнако алармантно као и демографска катастрофа у којој се Србија налази. Поражавајуће стање у српским породилиштима односи се како на физичке услове, смештај и исхрану, као и на негу трудница и породиља. И сведочења мајки и младих родитеља говоре исто што и истраживања – услови у породилиштима у Србији су срамотни, нецивилизацијски и девастирајући. Сведочења жена су потресна и дају слику о комплетном стању у друштву, од акушерског насиља преко неадекватне исхране, до смртности беба и немара. То је сигурно један од разлога, као што и мајке сведоче, због којих се све ређе одлучују за рађање другог или трећег детета. При томе, најгоре је стање, како у материјалним условима тако и у третману, у породилиштима на југу и истоку земље, који су и најсиромашнији и убрзано се демографски празне. 

Поред јако лошег стања у породилиштима, у Препоруци се истиче и проблем стерилитета, који је у Србији такође јако изражен. Око трећине младих брачних парова суочава се са стерилитетом. Држава се не бави узроцима и лечењем, па иако постоје мере помоћи вантелесној оплодњи паровима, и даље остају огромни трошкови лечења које држава не покрива. Једна од нелогичности је и да се за секундарни стерилитет плаћају само два покушаја, а даље су парови препуштени сами себи. Велики број парова се одлучује на лечење у иностранству уз огромне трошкове. Све чешћа тешка обољења репродуктивних органа такође су проблем који део младих оставља трајно без шансе за потомство.

Имајући све ово у виду, Српски покрет Двери у овој Препоруци Влади тражи да се у ребалансу буџета, без новог задуживања у иностранству, средства са раздела Министарства финансија (пројекат 5073 – 7.991.000.000 дин.) у износу од 65 милиона евра преусмере у раздео Министарства здравља за изградњу и обнову породилишта у Србији. Поред тога, тражимо да се планирана средства од укупно 850 милиона динара за изградњу Националног фудбалског стадиона и Центра за специјалне изложбе у будућим буџетима усмере на изградњу Центра за наталитет и даље подизање капацитета и услова у српским породилиштима, као и на програме унапређења репродуктивних капацитета становништва и одгајања деце.

Инфослужба Двери 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: