Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери са КиМ: Хуманитарна катастрофа на Косову и Метохији

Од недеље 24.09.2023 године и трагичних догађаја у Бањској, сепаратистичке власти у Приштини делимично су затворили два административна прелаза на северу КиМ и тиме и ионако неподношљиву и тешку ситуацију учиниле још тежом. Наиме Србима са севера КиМ је дозвољен излаз са КиМ у остатак Србије, али је зато забрањен повратак тј. улазак на КиМ на тим истим прелазима. Прелаз из централне Србије не може се прећи ни пешке, ни аутом, ни аутобусом, што је незабележено у цивилизацијској пракси. 

     То практично значи да можете да одете до Рашке, Краљева или Новог Пазара у трговину, у набавку лекова, на лекарски преглед, операцију или рецимо порођај, али се после тога не можете вратити својој кући и породици. Када једном народу одзмете право на лечење, ви сте му одузели и право на живот, што представља кршење повеље УН. Ђаци и студенти са обе стране административне линије, такође не могу да прате наставу а студенти са КиМ не могу из централне Србије доћи својим кућама ни за викенд, како би посетили своје најмилије и зановили студентске потрепштине.

Наглашавамо да је забрањен и аутобуски саобраћај у оба смера, што накнадно отежава комуникацију становништва и накнадно ограничава слободу кретања. На тај начин Срби су дискриминисани и налазе се у својеврсном логору, где се над њима врши нечувени терор.

С обзиром да су и сви алтернативни прелази затворени и покривени тзв. полицијским јединицама из Приштине и да се сваки илегални прелаз на тим правцима кажњава новчаном казном од 450 eвра, то практично значи да је улаз на КиМ ХЕРМЕТИЧКИ ЗАТВОРЕН.

Очито су на овим просторима присутни дупли стандарди у чијој примени поред сепаратистичких власти у Приштини, свесрдно учествује и тзв. међународна заједница. Ситуација је још драматичнија када се узме у обзир и чињеница да се континуирано наставља неснабдевање лековима КБЦ Косовска Митровица, кисеоник нестаје, а према изјавама власника, трговине су полупразне и залихе могу потрајати још 3-4 дана. НЛБ банка, Комерцијална банка и Банка Поштанска штедионица остају без новца, па послодавци нису у могућности да својим запосленима исплате личне дохотке. Предузећа која послују на простору севера КиМ принуђена су да прекину своја пословања и велики број запослених пошаљу својим кућама.

Из горе наведених чињеница, Србима на северу КиМ прети хуманитарна катастрофа неслућених размера која се намерно прави како би се на преостале Србе и на тај начин извршио додатни притисак да напусте своја вековна огњишта. У исто време косметски Албанци, несметано шпартају централном Србијом, тргују, лече се и баве бизнисом без икаквих последица. 

Влада Републике Србије, надлежна министарства и тзв. Канцеларија за КиМ ништа не чине како би помогли Србима на КиМ, док медији о овоме ћуте.

Срби са КиМ вапе за помоћ и разумевање своје сабраће из остатка Србије и моле да у наше име дигну свој глас против овакве неодговорне власти, која нас је и довела у ову, никад гору ситуацију. Такође, позивамо Србе са КиМ да не подлежу паници и дефетистичким порукама председника Србије да ће морати на тракторима и камионима бежати са КиМ и да буду стрпљиви јер ће ова власт ускоро бити прошлост.

ПО Двери за КиМ 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: