Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Спас за Србију је у децентрализацији и локалној демократији

Ако у новом сазиву Народне скупштине Републике Србије 85 општина нема народног посланика из своје средине, онда је нешто озбиљно труло у нашем изборном и политичком систему.  

     Ко ће онда у парламенту заступати интересе Пријепоља, Аранђеловца, Бачке Паланке, Књажевца, Ивањице, Горњег Милановца или Алексинца, када немају своје представнике? Зашто трпимо изборни систем у коме је тачно пола народних посланика, њих 125, из Београда и Новог Сада (107 из Београда и 18 из Новог Сада)? Како смо дозволили да нам централна власт у Београду одузме приходе, надлежности и имовину наших локалних самоуправа и онда нам наше паре дели на кашичицу као милостињу Владе према ко зна којим шемама и комбинацијама? Врхунац бесмисла се дешава на локалним изборима када се као носиоци изборних листи широм Србије појављују политичари који не живе у тим срединама и сигурно неће бити одговорни за вршење власти на локалном нивоу.

Зато се Српски покрет Двери залаже за децентрализацију Србије, што ће зауставити исељавање читаве Србије у Београд, како би наставили да живе и мањи градови и општине, села и пасивни крајеви. 

На тај начин би се зауставио урбанистички, саобраћајни и сваки други хаос у престоници и омогућио нормалан живот за све оне који живе у Београду. Зато у сусрет преосталим локалним изборима на пролеће ове године истичемо неколико кључних нових принципа локалне демократије:

  1. Промена изборног система на републичком нивоу како би сваки град и општина у Србији имали народног посланика;
  2. Промена изборног система на локалном нивоу како бисмо могли да гласамо за људе са именом и презименом које желимо да видимо у парламенту а не само за унапред затворене страначке листе кандидата;
  3. Повратак изворних прихода, надлежности и имовине локалним самоуправама – наше паре да остану у нашој средини;
  4. Забрана да носилац листе на локалним изборима буде неко ко нема пребивалиште на територији дотичне јединице локалне самоуправе.

 

Политичке промене почињу са локалног нивоа. Спас за Србију је у децентрализацији и локалној демократији. Не смемо више икада дозволити да немамо свог представника у републичкој скупштини и да се неко ван нашег града пита како ћемо ми у њему живети. Зато су локални избори 2024. велика шанса да покренемо талас политичких промена – свако у својој локалној самоуправи.

Инфослужба Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: