Српски Покрет Двери - Лого

Двери: Спас за Србију је у децентрализацији и локалној демократији

Ако у новом сазиву Народне скупштине Републике Србије 85 општина нема народног посланика из своје средине, онда је нешто озбиљно труло у нашем изборном и политичком систему.  

     Ко ће онда у парламенту заступати интересе Пријепоља, Аранђеловца, Бачке Паланке, Књажевца, Ивањице, Горњег Милановца или Алексинца, када немају своје представнике? Зашто трпимо изборни систем у коме је тачно пола народних посланика, њих 125, из Београда и Новог Сада (107 из Београда и 18 из Новог Сада)? Како смо дозволили да нам централна власт у Београду одузме приходе, надлежности и имовину наших локалних самоуправа и онда нам наше паре дели на кашичицу као милостињу Владе према ко зна којим шемама и комбинацијама? Врхунац бесмисла се дешава на локалним изборима када се као носиоци изборних листи широм Србије појављују политичари који не живе у тим срединама и сигурно неће бити одговорни за вршење власти на локалном нивоу.

Зато се Српски покрет Двери залаже за децентрализацију Србије, што ће зауставити исељавање читаве Србије у Београд, како би наставили да живе и мањи градови и општине, села и пасивни крајеви. 

На тај начин би се зауставио урбанистички, саобраћајни и сваки други хаос у престоници и омогућио нормалан живот за све оне који живе у Београду. Зато у сусрет преосталим локалним изборима на пролеће ове године истичемо неколико кључних нових принципа локалне демократије:

  1. Промена изборног система на републичком нивоу како би сваки град и општина у Србији имали народног посланика;
  2. Промена изборног система на локалном нивоу како бисмо могли да гласамо за људе са именом и презименом које желимо да видимо у парламенту а не само за унапред затворене страначке листе кандидата;
  3. Повратак изворних прихода, надлежности и имовине локалним самоуправама – наше паре да остану у нашој средини;
  4. Забрана да носилац листе на локалним изборима буде неко ко нема пребивалиште на територији дотичне јединице локалне самоуправе.

 

Политичке промене почињу са локалног нивоа. Спас за Србију је у децентрализацији и локалној демократији. Не смемо више икада дозволити да немамо свог представника у републичкој скупштини и да се неко ван нашег града пита како ћемо ми у њему живети. Зато су локални избори 2024. велика шанса да покренемо талас политичких промена – свако у својој локалној самоуправи.

Инфослужба Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: