Српски Покрет Двери - Лого

Двери: Србима у Северној Македонији потребна СПЦ и заштита националног идентитета

Поздрављајући мир и слогу између народа на Балкану и не мешајући се у еклисиолошке узроке и последице додељивања аутокефалности МПЦ, очекујемо да у предстојећим разговорима о садржини томоса о аутокефалности МПЦ врх СПЦ узме у обзир да у северној Македонији живе и припадници српског народа и СПЦ.

    СПЦ је дефинитивно најважнија национална установа за очување идентитета српског народа у бившим југословенским републикама и дијаспори у целини. Полазећи од те чињенице, сматрамо да је формирање најмање једне епархије СПЦ у Северној Македнији нужни и минимални предуслов за очување идентита српског народа у овој суседној држави. То не би био никакав преседан за братску и православну земљу јер такав случај када је СПЦ у питању имамо и у Румунији.

Свештенство из нашег народа, богослужења на свом језику и прослављање српских светитеља биће од пресудне важности за духовну и културну заштиту националног идентитета остатака српског народа на подручју Северне Македоније.

Посебна тема о којој треба разговарати јесу српске светиње у Северној Македонији: манастири, цркве, гробља, историјски споменици… Ради очувања историјског памћења као важног елемента националне свести предлажемо да у договорима са МПЦ нашој СПЦ буду дати у својину и неки од средњовековних манастира чији су ктитори несумњиво били српски владари. Ови манастири би могли бити ставропигије Патријарха Српског на територији Северне Македоније или имати неки други посебан статус унутар СПЦ. Србима у Северној Македонији је преко потребна СПЦ и заштита националног идентитета, и о томе треба водити рачуна у будућим преговорима са МПЦ.

Инфослужба Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: