Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Странци немају шта да траже у вези са нашим пописом – позивамо Србе да обавезно одговоре на три идентитетска питања

Попис становништва, домаћинстава и станова 2022. је свакако, по садржају и обиму, најмасовније и најкомплексније статистичко истраживање које се спроводи у скоро свим земљама света, на сваких десет година.

      Прикупљени подаци од изузетног су значаја за оцену тренутног стања у држави, као и за планирање и доношење различитих стратегија, како на националном тако и локалном нивоу. Као исход нас дефинитивно чека болна чињеница да се Србија демографски празни и смањује, што ће – надамо се – коначно бити аларм за узбуну и стављање борбе против демографског изумирања нације у државни приоритет број 1, о чему Српски покрет Двери говори од свог оснивања.

Оно што сматрамо спорним јесте мешање ЕУ и страних западних амбасада у процес Пописа код нас. Не видимо зашто би странци имали било какву улогу у домаћем попису, рачунајући и суфинансирање. То само појачава сумње код грађане Србије да смо зависни од страних центара моћи и да ће наши подаци бити злоупотребљени, што наноси огромну штету процесу Пописа.

Са друге стране, сматрамо апсолутно недопустивим да на различита питања која спадају у домен приватности одговори морају бити обавезни, а да су на најважнија идентитетска питања одговори необавезни. Зато позивамо све Србе да сматрају обавезним управо изјашњавање на три кључна идентитетска питања: о нацији, вери и језику. Сматрамо да је за све оне припаднике већинског народа који се тако самоидентификују ово не само прилика већ и наша дужност да се изјаснимо као Срби, православне вероисповести, који говоре српским језиком, како би се то знало и констатовало. У сваком другом сценарију, а посебно оном који заговара бојкот Пописа или избегавање одговора на идентитетска питања, то може само да значи смањење броја Срба у Србији, што нам никако не иде у корист. Разуме се да ово изјашњавање никоме не намећемо и да свако може да се изјасни како код жели, већ само апелујемо да као већински народ не дозволимо у Србији оно што се дешава у многим бившим југословенским републикама, а то је једна врста пописног нестајања Срба.

Позивамо све грађане Србије да узму учешће у предстојећем Попису становништва. Државу и пописиваче позивамо да буду толерантни и да ни на који начин не кажњавају грађане који не желе да дају податке из области приватности. Надлежне државне органе позивамо да строго обрате пажњу на чување ових података који задиру у приватност грађана и не дозволе било какво цурење из будућих база података.

Инфослужба Двери

*Извор фотографије: Републички завод за статистику

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: