Српски Покрет Двери - Лого

Двери: Странци немају шта да траже у вези са нашим пописом – позивамо Србе да обавезно одговоре на три идентитетска питања

Попис становништва, домаћинстава и станова 2022. је свакако, по садржају и обиму, најмасовније и најкомплексније статистичко истраживање које се спроводи у скоро свим земљама света, на сваких десет година.

      Прикупљени подаци од изузетног су значаја за оцену тренутног стања у држави, као и за планирање и доношење различитих стратегија, како на националном тако и локалном нивоу. Као исход нас дефинитивно чека болна чињеница да се Србија демографски празни и смањује, што ће – надамо се – коначно бити аларм за узбуну и стављање борбе против демографског изумирања нације у државни приоритет број 1, о чему Српски покрет Двери говори од свог оснивања.

Оно што сматрамо спорним јесте мешање ЕУ и страних западних амбасада у процес Пописа код нас. Не видимо зашто би странци имали било какву улогу у домаћем попису, рачунајући и суфинансирање. То само појачава сумње код грађане Србије да смо зависни од страних центара моћи и да ће наши подаци бити злоупотребљени, што наноси огромну штету процесу Пописа.

Са друге стране, сматрамо апсолутно недопустивим да на различита питања која спадају у домен приватности одговори морају бити обавезни, а да су на најважнија идентитетска питања одговори необавезни. Зато позивамо све Србе да сматрају обавезним управо изјашњавање на три кључна идентитетска питања: о нацији, вери и језику. Сматрамо да је за све оне припаднике већинског народа који се тако самоидентификују ово не само прилика већ и наша дужност да се изјаснимо као Срби, православне вероисповести, који говоре српским језиком, како би се то знало и констатовало. У сваком другом сценарију, а посебно оном који заговара бојкот Пописа или избегавање одговора на идентитетска питања, то може само да значи смањење броја Срба у Србији, што нам никако не иде у корист. Разуме се да ово изјашњавање никоме не намећемо и да свако може да се изјасни како код жели, већ само апелујемо да као већински народ не дозволимо у Србији оно што се дешава у многим бившим југословенским републикама, а то је једна врста пописног нестајања Срба.

Позивамо све грађане Србије да узму учешће у предстојећем Попису становништва. Државу и пописиваче позивамо да буду толерантни и да ни на који начин не кажњавају грађане који не желе да дају податке из области приватности. Надлежне државне органе позивамо да строго обрате пажњу на чување ових података који задиру у приватност грађана и не дозволе било какво цурење из будућих база података.

Инфослужба Двери

*Извор фотографије: Републички завод за статистику

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: