Српски Покрет Двери - Лого

Двери: Тражимо од Владе Србије обнову породилишта и изградњу Центра за наталитет

Српски покрет Двери је покренуо кампању „Једна је мајка“, чији је циљ промена односа како власти, тако и читавог друштва према новом животу који се рађа у српским породилиштима. 

    С тим у вези, данас су Препоруку о преусмеравању буџетских средстава за обнову породилишта у Србији и изградњу Националног центра за наталитет поднеле народни посланик и потпредседник Двери проф. др Тамара Миленковић Керковић и координатор кампање „Једна је мајка“ и члан Председништва Двери Сања Вујановић.

Овом приликом проф. Керковић је рекла следеће: Добили смо сведочења великог броја жена која казују да је стање у српским породилиштима једнако алармантно као и демографска катастрофа. Од 2011. године Србија је изгубила више од пола милиона људи, а до 2050. Србија ће имати 2 милиона становника мање, док је од 2020. године број умрих сваке године за 55.000 већи од броја рођене деце. Уместо да ове мајке буду хероји у Србији, третман према њима је далеко испод цивилизацијских критеријума. О односу према новом животу и мајкама у српским породилиштима најбоље говоре речи једне породиље: „Порођај ме није болео. Болело ме је све остало“. Због тога данас подносимо Влади Србије Препоруку о преусмеравању буџетских средстава за обнову породилишта у Србији и изградњу Националног центра за наталитет, којом тражимо:

  • Да се у ребалансу буџета, без новог задуживања у иностранству, средства са раздела Министарства финансија (пројекат 5073 – 7.991.000.000 динара) у износу од 65 милиона евра преусмере у раздео Министарства здравља за изградњу и обнову породилишта у Србији;
  • Да се планирана средства од укупно 850 милиона евра за изградњу Националног фудбалског стадиона и Центра за специјалне изложбе у будућим буџетима усмере на изградњу Центра за наталитет и даље подизање капацитета и услова у српским породилиштима, као и на програме унапређења репродуктивних капацитета становништва и одгајања деце;
  • Да се у буџету за 2024. годину планирају средства за обнову свих породилишта, подизање кадровских капацитета у породилиштима, за исхрану трудница, за постпарталну негу и помоћ за све породиље у Србији.

Сања Вујановић је истакла: У Србији се у просеку годишње роди само 64.000 деце, а однос према мајкама и новорођенчади указује на дубоку моралну и материјалну кризу у којој се Србија налази. Будуће мајке се суочавају са недоступном здравственом услугом, огромним трошковима одржавања трудноће у приватном здравственом сектору, финансијском неизвешношћу, понижавањем и укидањем права жена у породилиштима, неадекватном исхраном и потпуним изостанком психолошке подршке, подршке дојењу и едукације за негу новорођенчади. Апелујем на све министарке, жене у Влади, на све родитеље, да заиста схвате да је ово питање свих питања, односно питање опстанка Србије. Уз овај захтев симболично достављамо и поздрав свих мајки из Србије. То је стандардни доручак из породилишта у Србији, пун адитива, нутријената, најнеквалитетнија храна која не задовољава ниједан прописан стандард.

 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: