Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Тражимо од Владе Србије обнову породилишта и изградњу Центра за наталитет

Српски покрет Двери је покренуо кампању „Једна је мајка“, чији је циљ промена односа како власти, тако и читавог друштва према новом животу који се рађа у српским породилиштима. 

    С тим у вези, данас су Препоруку о преусмеравању буџетских средстава за обнову породилишта у Србији и изградњу Националног центра за наталитет поднеле народни посланик и потпредседник Двери проф. др Тамара Миленковић Керковић и координатор кампање „Једна је мајка“ и члан Председништва Двери Сања Вујановић.

Овом приликом проф. Керковић је рекла следеће: Добили смо сведочења великог броја жена која казују да је стање у српским породилиштима једнако алармантно као и демографска катастрофа. Од 2011. године Србија је изгубила више од пола милиона људи, а до 2050. Србија ће имати 2 милиона становника мање, док је од 2020. године број умрих сваке године за 55.000 већи од броја рођене деце. Уместо да ове мајке буду хероји у Србији, третман према њима је далеко испод цивилизацијских критеријума. О односу према новом животу и мајкама у српским породилиштима најбоље говоре речи једне породиље: „Порођај ме није болео. Болело ме је све остало“. Због тога данас подносимо Влади Србије Препоруку о преусмеравању буџетских средстава за обнову породилишта у Србији и изградњу Националног центра за наталитет, којом тражимо:

  • Да се у ребалансу буџета, без новог задуживања у иностранству, средства са раздела Министарства финансија (пројекат 5073 – 7.991.000.000 динара) у износу од 65 милиона евра преусмере у раздео Министарства здравља за изградњу и обнову породилишта у Србији;
  • Да се планирана средства од укупно 850 милиона евра за изградњу Националног фудбалског стадиона и Центра за специјалне изложбе у будућим буџетима усмере на изградњу Центра за наталитет и даље подизање капацитета и услова у српским породилиштима, као и на програме унапређења репродуктивних капацитета становништва и одгајања деце;
  • Да се у буџету за 2024. годину планирају средства за обнову свих породилишта, подизање кадровских капацитета у породилиштима, за исхрану трудница, за постпарталну негу и помоћ за све породиље у Србији.

Сања Вујановић је истакла: У Србији се у просеку годишње роди само 64.000 деце, а однос према мајкама и новорођенчади указује на дубоку моралну и материјалну кризу у којој се Србија налази. Будуће мајке се суочавају са недоступном здравственом услугом, огромним трошковима одржавања трудноће у приватном здравственом сектору, финансијском неизвешношћу, понижавањем и укидањем права жена у породилиштима, неадекватном исхраном и потпуним изостанком психолошке подршке, подршке дојењу и едукације за негу новорођенчади. Апелујем на све министарке, жене у Влади, на све родитеље, да заиста схвате да је ово питање свих питања, односно питање опстанка Србије. Уз овај захтев симболично достављамо и поздрав свих мајки из Србије. То је стандардни доручак из породилишта у Србији, пун адитива, нутријената, најнеквалитетнија храна која не задовољава ниједан прописан стандард.

 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: