Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Тражимо подизање споменика Палу Телекију у Новом Саду

Српски покрет Двери је поднео захтев председнику покрајинске Владе Игору Мировићу да се у Новом Саду подигне споменик грофу Палу Телекију, председнику мађарске Владе који је одбио да учествује у немачком нападу на Краљевину Југославију априла 1941. године. 

    Гроф Пал Телеки је био председник Владе Мађарске у судбоносним и тешким годинама уочи Другог светског рата. Пал Телеки се оштро противио мађарском учешћу у инвазији на Краљевину Југославију, на шта их је присиљавала Хитлерова Немачка. Пошто су његове колеге из мађарске Владе, мимо његовог знања, дозволиле пролазак немачких трупа кроз Мађарску на путу за Југославију, Пал Телеки је у знак протеста извршио самоубиство 03. априла 1941. године. Он је знао да ће Мађарска ускоро заједно са нацистичком Немачком напасти Краљевину Југославију и тако прекршити потписани „Споразум о вечном пријатељству“ који је он потписао 12. децембра 1940. године.

Сматрамо да је од изузетне важности за све грађане који живе у Новом Саду и Аутономној покрајини Војводини да се укаже на овај високо моралан чин грофа Пала Телекија и да нове генерације Срба и Мађара, угледајући се на личну жртву Пала Телекија, учине све да мир међу суседима увек треба да буде примарни циљ у односу на политичке опције које доносе рат и страдање становништва. 

 

Ивана Стојановић,
Председник ГрО Двери у Новом Саду и ПО Двери за Војводину,
мр Иван Костић,
Народни посланик Скупштине Србије и потпредседник Двери 

 

*Извор фотографије 2: Википедија

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: