Двери: У корупцији актуелне власти нестаје 40% укупног буџета Србије

Данас је у Београду одржана конференција за медије Српског покрета Двери, где су изнети подаци о огромној корупцији која влада у актуелној власти и због које нестаје 40% укупног буџета Републике Србије.

О овој теми говорили су Бошко Обрадовић – народни посланик и председник Двери и Драган Добрашиновић – члан Председништва Двери.

Бошко Обрадовић: Корупција је у Србији достигла такав ниво да стручњаци тврде да се на сваки динар из буџета украде око 40 пара. То значи да се на сваки километар аутопута могло изградити још 400 метара, а да се на изградњи две болнице украде трећа. Разни су механизми корупције, а најчешћи путем јавних, тајних и хитних набавки, где се не примењује Закон о јавним набавкама. Најбољи пример су све набавке у току пандемије, јер никада нисмо сазнали ни цене, ни количине, ни шта је сада са том опремом али смо сведоци да те болнице пропадају, као и „чувена“ фабрика вакцина. У грађевини владају картели и унапред се зна ко ће који посао добити, док привреда Србије пропада, а српски грађевински сектор је потпуно уништен. СНС је дошао на власт са обећањем искорењивања корупције и покличем „жути лопови“, а корупцију су довели до неслућених нивоа и ниједна до сада откривена афера није добила епилог.

Ми корупцију сматрамо велеиздајом и део рада нашег антикорупцијског тима је и предлог ригорозних закона који ће након избора бити примењени на све који су учествовали у корупцији, по румунском моделу.

Драган Добрашиновић: У 50 највећих набавки у земљи у 2022. години вредних преко милијарду и сто милиона евра у чак 34 број понуђача био 1, просечан број понуђача по набавци у 50 највећих износио је трагичних 1,34, камера од 40 евра плаћана је 700 евра, а квадратни метар ексклузивног пословног простора у власништву града на југу земље продат је јуче отвореној фирми са оснивачким улогом од 100 динара по цени од 640 евра, односно три пута нижој од тржишне.

Српски покрет Двери ће јавно, обзнањивати и документовати случајеве корупције од локалног до националног нивоа и инсистирати да надлежне институције почну са процесуирањем одговорних.

Уједно позивамо и све грађане који имају озбиљна сазнања о коруптивним активностима локалних и државних функционера да нашем антикорупцијском тиму прослеђују кредибилне информације на мејл адресу [email protected].

Инфослужба Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: