Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Влада да повуче из процедуре посебан закон за EXPO 2027

Као што се из свега што смо последњих месеци чули од предесдника и премијерке везано за мини EXPO 2027 могло и претпоставити, у питању је нова велика превара грађана Србије чијим је новцем Александар Вучић одлучио да плати још једну у низу својих бесмислених промоција. 

     Доказ за то је и скандалозан и криминалан предлог Закона о посебним поступцима ради реализације међународне специјализоване изложбе ЕXPO Београд 2027, који је ових дана Влада Србије упутила Народној скупштини на разматрање.

Овим законским предлогом, који је по својој суштини легализација политичке корупције, предвиђено је да на радове за изградњу изложбеног простора за ЕXPО 2027, објеката за смештај учесника и посетилаца, Националног стадиона и пратеће инфраструктуре, чија ће вредност премашити милијарду евра, неће бити примењиван Закона о јавним набавкама (члан 14). Ово ће директно допринети сузбијању конкуренције која је и тако на трагично ниском нивоу и драстичном порасту трошкова реализације радова.

Посебним законом за EXPO 2027, ставља се ван снаге не само Закон о јавним набавкама, већ и поједине одредбе других прописа које се односе на експропријацију, планирање и изградњу, по моделу који је већ виђен код бројних линијских инфраструктурних пројеката, а који је довео до драстичног пораста цена ауто путева који су са два и три милиона евра по километру достигли исносе од десет и више милиона евра. Овакав разбојнички приступ у управљању пројектима виђен је, да подсетимо, и у „Београду на води“.

Услед искључења примене Закона о јавним набавкама, избор извођача радова због дискриминаторних услова неће бити могуће оспорити ни пред једним државним органом, што јасно указује на намере предлагача овог закона за озакоњивање безакоња и нове пљачке грађана Србије.

Због свега наведеног, Српски покрет Двери позива Владу Републике Србије да из процедуре повуче овај законски предлог и уподоби га са Законом о јавним набавкама и другим релевантним прописима.

Инфослужба Двери 

*Извор фотографије: Урбанистички завод Београда 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: