Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Војводина: Предата Препорука Покрајинској влади о преусмеравању буџетских средстава за обнову породилишта у Војводини

Председник Покрајинског одбора Двери Војводина Ивана Стојановић предала је Препоруку Покрајинској влади о преусмеравњу буџетских средстава на обнову породилишта у Војводини и изградњу Националног центра за наталитет. 

     Због жеље да будућих мајки буде што више и да зауставимо негативан тренд пада наталитета, али и веома лош однос државе према мајкама и онима које ће то бити, као и веома лошим условима у нашим породилиштима, Српски Покрет Двери покренуо је кампању „Једна је мајка“. Катастрофална демографска ситуација у Србији, где смо у односу на попис из 2011. године изгубили више од пола милиона становника, само прошле године град величине Кикинде од 50.000 становника, а Војводина скоро 180.000, указује да је стање више него алармантно. Војводина је између два пописа изгубила градове величине Сомбора, Кикинде, Шида и Врбаса.

Војводина се дуги низ година суочавала са малим природним прираштајем који данас износи 5 промила и наше становништво спада у најстарије на планети. Прошле године је двоструко више умрло од броја новорођених (30.000 умрлих и 15.000 новорођених). Ни у једној општини ниво рађања није довољан за просту замену генерација. Тренд у целој Србији је такав да ћемо, ако се овако настави, до 2050. године изгубити 20 одсто становништва. Фертилитет који је у Србији знатно испод 2,1 (проста репродукција ) детета показује да изумиремо. 

Либерални капитализам, али и немаран однос државе према рађању, према мајкама, показује да нисмо још увек схватили озбиљност ситуације. Кад дође у породилиште, свака мајка треба да пожели да поново роди. Али зашто то није увек тако?

Нажалост, до нас од стране трудница и породиља долазе заиста поражавајући подаци о веома лошима условима у самим породилиштима. Лоша и неадекватна исхрана породиља, лоша хигијена, акушерско насиље. Највећи финансијски трошкови за младу породицу настају већ приликом зачећа детета. Великом броју породиља се одмах од стране лекара препоручују скупи пренатални тестови, који коштају између 500 и 1.000 евра. Тестове држава не плаћа, а раде се у приватним лабораторијама. Већина трудница се одлучује на лечење у приватној пракси, јер је тако лакше, безболније и брже, а и договорите се ко ће вас породити. Због урушеног здравства и лоших кадровских капацитета корупција је тако фактички легализована.

Постпорођајна нега породиља је недовољна, као и подршка дојењу, јер само 12% жена истрајно доји, по међународним стандардима, мајчиним млеком. Након порођаја, агонија плаћања се наставља, почев од патронажних сестара, да не причамо о свим другим стварима потребним за новорођенче.

Угрожено је и репродуктивно здравље жена, а велики проблем је висок степен стерилитета. Трећина парова се суочава са тим, а држава плаћа само два покушаја.

Двери су конкретне захтеве већ упутиле Скупштини Србије, а сада смо предали и Препоруку Покрајинској влади о преусмеравању буџетских средстава на обнову породилишта у Војводини и изградњу Националног центра за наталитет:

  1. Да се на основу члана 58. Закона о утврђивању надлежности АПВ о посебној заштити мајке и детета, трудница и мајки изврши прерасподела покрајинског буџета Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова, са циљем обнове породилишта у Војводини и издвоје средства за изградњу Националног центра за наталитет.
  2. Да Покрајинска влада упути захтев Министарству финансија у Влади Републике Србије да се планирана средства од 850 милиона динара за изградњу Националног фудбалског стадиона и Центра за националне изложбе преусмере на изградњу Центра за наталитет и даље подизање капацитета и услова у породилиштима у АП Војводини, као и на програме за унапређење репродуктивних капацитета становништва и одгајања деце.
  3. Да се у буџету АП Војводине за 2024. годину планирају средства за обнову породилишта, подизање кадровских капацитета у породилиштима, за исхрану трудница, за постпорођајну негу и помоћ за све породиље у Војводини.

 

ПО Двери за Војводину 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: