Двери: За бољи животни стандард грађана је потребна нова економска политика

Економска политика власти је, нажалост, дошла на наплату. Свакога дана је присутан огромам раст цена скоро свих производа, што аутоматски значи и све нижу куповну моћ за грађане Србије.

Да подсетимо јавност, од 2006. до 2020. године, власти у Србији су од укупне количине новца за субвенције (најмање 2 милијарде евра), чак 93.5% дале страним компанијама, а само 6.5% домаћим фирмама. Да се одлучивало другачије и паметније, данас не би имали овај огроман скок цена. Ако само упоредимо цене у последње две године долазимо до сазнања да је литар уља 2020. године коштао 140, а данас је 216 динара (увећање од 54%), килограм шећера је тада износио 63 динара, а данас је 103 (увећање од 64%), литар млека је коштао 90 динара, а данас стаје 124 динара (увећање од 38%), док се килограм свињског бута 2020. године куповао за 460 динара, а данас је његова цена 750 динара (увећање за 63%). Ови артикли су само примери колико је све поскупело у последње две године, а то је случај са готово свим производима. За то време, минималац у Србији је повећан са 30.300 динара на 35.400 динара, што је увећање од свега 17% и само показује колико је пала куповна моћ грађана.

Јасно нам је да је у целом свету економска криза, али оволика поскупљења су заиста огромна за Србију која спада у ред најсиромашнијих држава Европе. Она су се могла спречити управо другачијом економском политиком, односно улагањем у домаћу пољопривреду и домаће производне капацитете, уместо што се улагало у стране компаније које сав профит износе из Србије.

А добро је позната чињеница да ниједну државу у свету нису развиле стране, већ управо домаће инвестиције. Србија је са својом плодном земљом и чистом водом погодно тле за развој пољопривреде и прехрамбене индустрије, а не за развој прљавих страних технологија.

Зато нам је потребна нова економска политика, политика улагања у домаће производне капацитете како би се Србија економски и привредно опоравила и како грађани који живе на једној од најплоднијих земљи у Европи не би плаћали прехрамбене и друге производе по најскупљим ценама.

Инфослужба Двери