Српски Покрет Двери - Лого

Двери: За бољи животни стандард грађана је потребна нова економска политика

Економска политика власти је, нажалост, дошла на наплату. Свакога дана је присутан огромам раст цена скоро свих производа, што аутоматски значи и све нижу куповну моћ за грађане Србије.

     Да подсетимо јавност, од 2006. до 2020. године, власти у Србији су од укупне количине новца за субвенције (најмање 2 милијарде евра), чак 93.5% дале страним компанијама, а само 6.5% домаћим фирмама. Да се одлучивало другачије и паметније, данас не би имали овај огроман скок цена. Ако само упоредимо цене у последње две године долазимо до сазнања да је литар уља 2020. године коштао 140, а данас је 216 динара (увећање од 54%), килограм шећера је тада износио 63 динара, а данас је 103 (увећање од 64%), литар млека је коштао 90 динара, а данас стаје 124 динара (увећање од 38%), док се килограм свињског бута 2020. године куповао за 460 динара, а данас је његова цена 750 динара (увећање за 63%). Ови артикли су само примери колико је све поскупело у последње две године, а то је случај са готово свим производима. За то време, минималац у Србији је повећан са 30.300 динара на 35.400 динара, што је увећање од свега 17% и само показује колико је пала куповна моћ грађана.

Јасно нам је да је у целом свету економска криза, али оволика поскупљења су заиста огромна за Србију која спада у ред најсиромашнијих држава Европе. Она су се могла спречити управо другачијом економском политиком, односно улагањем у домаћу пољопривреду и домаће производне капацитете, уместо што се улагало у стране компаније које сав профит износе из Србије.

А добро је позната чињеница да ниједну државу у свету нису развиле стране, већ управо домаће инвестиције. Србија је са својом плодном земљом и чистом водом погодно тле за развој пољопривреде и прехрамбене индустрије, а не за развој прљавих страних технологија.

Зато нам је потребна нова економска политика, политика улагања у домаће производне капацитете како би се Србија економски и привредно опоравила и како грађани који живе на једној од најплоднијих земљи у Европи не би плаћали прехрамбене и друге производе по најскупљим ценама.

Инфослужба Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: