Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Закон о планирању и изградњи је скандалозан, „Супер Хик“ закон

Народни посланик Двери проф. др Тамара Миленковић Керковић изјавила је данас да сам поглед на нови Закон о планирању и изградњи, о чијем усвајању посланици треба да се изјасне, а у коме се мења 95 чланова од укупно 225, показује да ће стање урбанизма, планирања и запоседања јавних површина у Србији и великим градовима „бити још горе него сада“. 

      Миленковић Керковић је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије за овај закон рекла да је „скандалозан“ и да је, према лику из комичног стрипа, „Супер Хик закон“, јер омогућава да „сиромашни постану још сиромашнији а богати још богатији“.

Она је рекла и да није случајно што га предлаже министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић који је, како је навела, док је био заменик градоначелника Београда, био симбол „урбицида“.

„Овај закон омогућава инвеститорима који су имали право коришћења земљишта, да га добијају бесплатно као право својине. Укидање накнаде за конверзију није једини проблем овог закона. Већи проблеми су у сфери планирања и будуће изградње, који ће довести до још већег пустошења зелених површина, уништавања индентитета градског језгра и културно – историјских целина“, рекла је Миленковић Керковић.

Она је рекла да су Двери поднеле више од 30 амандмана, јер се „ради о антиуставном закону који се противи међународним конвенцијама и мења постојећи Закон о експропријацији“.

Према њеним речима „министар грађевинарства предлаже закон којим се огромне површине земљишта и 5.000 локација практично поклањају најбогатијима“, односно будућим инвеститорима.

Миленковић Керковић је истакла да је Ниш студија случаја „организоване урбанистичке пљачке“, наводећи као пример да је „компанија са Карићевим капиталом са Кипра `Тесла парк` успела да у спрези са локалном влашћу измени урбанистички план и да јавну површину мешовите намене и 3.5 хектара шуме претвори у грађевинско земљиште“.

       Народни посланик Двери Радмила Васић је позвала колеге посланике да не гласају за предлоге измена закона на данашњој седници, и да се „врате својој функцији да контролишу Владу и да не прихватају све што Влада донесе“.

 

Васић је казала да Двери траже повлачење из процедуре измена и допуна Закона о планирању и изградњи и Закона о становима за припаднике служби безбедности, по којима се укида основна цена од 500 евра по квадрату за куповину станова и „коштаће не зна се колико“.

Она је рекла и да су Двери „против катастрофалних кредита и зајмова“, наводећи да ће посланици гласати за предлог о задуживању од 1,3 милијарде евра, у односу на 35,5 милијарди евра, „колико смо већ задужени“.

*Извор: Бета 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: