Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Зауставити иживљавање над Радованом Караџићем

Српски покрет Двери захтева хитну реакцију и одговарајуће дипломатске кораке од стране Министарства спољних послова поводом крајње нехуманих услова у којима се у затвору на британском острву Вајт налази један од оснивача и први председник Републике Српске Радован Караџић.

    И затвореници имају људска права, која се тамо не поштују, а то мора посебно да се односи на политичке затворенике и политичке пресуде Хашког трибунала, где су само Срби осуђивани, а највећи ратни злочинци попут Насера Орића, Анта Готовине или Рамуша Харадинаја ослобођени. Недопустиво је да управа ускраћује основна људска права Радовану Караџићу током боравка у затвору, као што су добијање књига, штампе, рачунар, светло, контакт са правним саветницима и породицом. У овом тренутку, Радован Караџић је у потпуној изолацији, нема право да се обраћа затворској управи, блокирана му је картица преко које породица и пријатељи могу уплаћивати новац за храну и телефон, а уз све то психички га малтретирају затворски чувари.

Српски покрет Двери пружа подршку „Апелу за помоћ и акцију спасавања Караџићевог живота и достојанства“, који је група српских интелектуалаца и јавних личности на челу са академиком Матијом Бећковићем, проф. др Костом Чавошким, проф. др Милошем Ковићем, редитељем Емиром Кустурицом и многим другима, упутила генералном секретару УН Антонију Гутерешу, а у којем се указује на крајње нехумане услове у којима у затвору борави Радован Караџић, а који могу довести до трагичног исхода по његов живот.

Апел су потписали председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић и потпредседник Двери мр Иван Костић.

Инфослужба Двери

*Извор фотографије: pixabay

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: