Српски Покрет Двери - Лого

Главни одбор Двери: Усвојен Проглас о националном јединству

Данас је у Великој Плани одржана седница Главног одбора Српског покрета Двери на којој је усвојен Проглас о националном јединству. Поред усвајања Прогласа, усвојени су и Извештај о изборном процесу и План даљег рада Покрета, а изабрани су и нови чланови Главног одбора Двери, и то: Зоран Ненадовић из Лазаревца, Младен Глушчевић из Београда и Раденко Мартић из Суботице.

    У наставку преносимо цео текст Прогласа о националном јединству.

Проглас о националном јединству: Србија на првом месту!

Полазећи од најпрече потребе за националним јединством и опстанком српског народа у 21. веку,

Српски покрет Двери позива на израду „НАЦИОНАЛНЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА ОПСТАНАК СРПСКОГ НАРОДА И ДРЖАВЕ”.

Србији је потребан стратешки документ као програм националног опстанка на краћи, средњи и дужи рок, а најмање за наредних 20-50 година. Недостатак стратешког промишљања довео је Србију и српски народ од силе победнице у два светска рата и пијемонта окупљања на простору Балкана у 20. веку на ивицу губитка идентитета и физичког опстанка данас.

Зато овим отвореним Прогласом позивамо на дебату у нашем друштву све политичке странке, академску заједницу, привредне субјекте, невладин сектор, СПЦ и све традиционалне верске заједнице, целокупан српски народ у Отаџбини, окружењу и расејању, као и све грађане Србије, са циљем израде нове Националне стратегије као основе новог српског базичног консензуса и националног јединства.

У том правцу предлажемо следеће полазне основе за дебату:

1. За демографски спас Србије!

Демографски проблем је најважнији стратешки проблем Србије у 21. веку. Предлажемо оснивање Министарства за демографска, породична и миграцијска питања, као и израду нове Националне демографске стратегије. Кључан део те нове стратегије био би повратак наших држављана из иностранства и подршка младима да остану у земљи кроз боље образовање, лакши долазак до првог запослења и почетног капитала за покретање приватног предузетништва, као и решавање стамбеног питања. Породична политика постаје најважнија јавна политика, а њен први корак је смањење пореза на зараде и имовину за све који ступе у брак и добију децу.

2. За економски патриотизам и прехрамбену сувереност!

Пандемија и украјинска криза су показали да је Србији потребна нова здравствена, економска и прехрамбена безбедност које не смеју зависити ни од кога споља. То значи да у епицентар државне пажње и помоћи коначно морају доћи домаћи привредник и домаћи пољопривредник, и да све снаге државе треба преусмерити у производњу и куповину домаће робе и обезбеђивање робних резерви. Социјална сигурност постаје пресудан јавни интерес, што значи подршку сиромашнима и социјално угроженима уопште.

3. За нову спољно-политичку стратегију!

Као легитиман национални циљ проглашавамо успостављање српског мини-шенгена и знатно веће сарадње између Србије, Републике Српске и Црне Горе. Не одступамо од борбе за очување Косова и Метохије у саставу државе Србије. Тражимо проглашење војне и политичке неутралности која треба да постане уставна категорија. Противимо се увођењу санкција Руској Федерацији и чланству у НАТО. Залажемо се за Европу суверених држава које поштују националне идентитете, традиционалне породичне вредности и хришћанство као темељ европске цивилизације. Инсистирамо на очувању људских и националних права Срба у окружењу, као и имовине и мисије СПЦ.

Главни одбор Српског покрета Двери, 4. јун 2022.

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: