Српски Покрет Двери - Лого
Search

Главни одбор Двери: Усвојен Проглас о националном јединству

Данас је у Великој Плани одржана седница Главног одбора Српског покрета Двери на којој је усвојен Проглас о националном јединству. Поред усвајања Прогласа, усвојени су и Извештај о изборном процесу и План даљег рада Покрета, а изабрани су и нови чланови Главног одбора Двери, и то: Зоран Ненадовић из Лазаревца, Младен Глушчевић из Београда и Раденко Мартић из Суботице.

    У наставку преносимо цео текст Прогласа о националном јединству.

Проглас о националном јединству: Србија на првом месту!

Полазећи од најпрече потребе за националним јединством и опстанком српског народа у 21. веку,

Српски покрет Двери позива на израду „НАЦИОНАЛНЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА ОПСТАНАК СРПСКОГ НАРОДА И ДРЖАВЕ”.

Србији је потребан стратешки документ као програм националног опстанка на краћи, средњи и дужи рок, а најмање за наредних 20-50 година. Недостатак стратешког промишљања довео је Србију и српски народ од силе победнице у два светска рата и пијемонта окупљања на простору Балкана у 20. веку на ивицу губитка идентитета и физичког опстанка данас.

Зато овим отвореним Прогласом позивамо на дебату у нашем друштву све политичке странке, академску заједницу, привредне субјекте, невладин сектор, СПЦ и све традиционалне верске заједнице, целокупан српски народ у Отаџбини, окружењу и расејању, као и све грађане Србије, са циљем израде нове Националне стратегије као основе новог српског базичног консензуса и националног јединства.

У том правцу предлажемо следеће полазне основе за дебату:

1. За демографски спас Србије!

Демографски проблем је најважнији стратешки проблем Србије у 21. веку. Предлажемо оснивање Министарства за демографска, породична и миграцијска питања, као и израду нове Националне демографске стратегије. Кључан део те нове стратегије био би повратак наших држављана из иностранства и подршка младима да остану у земљи кроз боље образовање, лакши долазак до првог запослења и почетног капитала за покретање приватног предузетништва, као и решавање стамбеног питања. Породична политика постаје најважнија јавна политика, а њен први корак је смањење пореза на зараде и имовину за све који ступе у брак и добију децу.

2. За економски патриотизам и прехрамбену сувереност!

Пандемија и украјинска криза су показали да је Србији потребна нова здравствена, економска и прехрамбена безбедност које не смеју зависити ни од кога споља. То значи да у епицентар државне пажње и помоћи коначно морају доћи домаћи привредник и домаћи пољопривредник, и да све снаге државе треба преусмерити у производњу и куповину домаће робе и обезбеђивање робних резерви. Социјална сигурност постаје пресудан јавни интерес, што значи подршку сиромашнима и социјално угроженима уопште.

3. За нову спољно-политичку стратегију!

Као легитиман национални циљ проглашавамо успостављање српског мини-шенгена и знатно веће сарадње између Србије, Републике Српске и Црне Горе. Не одступамо од борбе за очување Косова и Метохије у саставу државе Србије. Тражимо проглашење војне и политичке неутралности која треба да постане уставна категорија. Противимо се увођењу санкција Руској Федерацији и чланству у НАТО. Залажемо се за Европу суверених држава које поштују националне идентитете, традиционалне породичне вредности и хришћанство као темељ европске цивилизације. Инсистирамо на очувању људских и националних права Срба у окружењу, као и имовине и мисије СПЦ.

Главни одбор Српског покрета Двери, 4. јун 2022.

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: