Иван Костић: Да ли актуелна власт планира да прекине институционалну сарадњу са Руском Федерацијом?

Српски покрет Двери пита представнике власти ко их је саветовао да већ неколико месеци зауставе институционалну сарадњу са представницима Руске Федерације и шта је разлог томе, иако је целокупној домаћој јавности јасно да је Русија, поред Кине, једина велика међународна сила која се отворено залаже за поштовање српских интереса у међународним организацијама и очување суверенитета Србије на територији Косова и Метохије?

Поред народног посланика СНС-а Зорана Драгишића, који је недавно изјавио да „Русија води рат против Србије“, сада имамо и изјаву председника Одбора за Косово и Метохију Милована Дрецуна који говори грађанима да је Србији место у „евроатланском партнертству“. Ништа то не би било чудно да господин Дрецун није шеф делегације Скупштине Србије при Парламентарној Скупштини ОДКБ-а и човек који је у прошлом сазиву био председник посланичке групе пријатељства са Русијом, а у овом сазиву је председник посланичке групе пријатељства са Украјином?!

Очигледно је да се у протеклих пола године догодио заокрет када је у питању међународна сарадња са Руском Федерацијом и да је то један од разлога зашто се председник Александар Вучић већ девет месеци није чуо са председником Русије Владимиром Путином, како је он то и сам изјавио.

Симптоматично је да се и нови-стари министар спољних послова Ивица Дачић још ни једном није срео са министром спољних послова Руске Федерације, иако је Министарство спољних послова Русије јавно саопштило да Србија може да очекује сваку дипломатску помоћ Русије за одбрану Косова и Метохије. Зар нама није потребна политичка и дипломатска помоћ Русије у овим турбулентним временима? Зашто у овом сазиву још ни једна делегација посланика Скупштине Србије није отишла у руску Думу, иако је неколико пута добијала позиве за одлазак у Москву?

Српски покрет Двери поставља питање да ли је дошло до наглог дистанцирања од међународне и парламентарне сарадње са Руском Федерацијом, што може да има за последицу трајно захлађење односа са земљом која нас доследно брани као стални члан Савета безбедности у Уједињеним нацијама и на другим међународним форумима?

мр Иван Костић

Народни посланик
Потпредседник Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: