Српски Покрет Двери - Лого

Иван Костић: Поздрављамо одлуку да се једно Министарство без портфеља бави дијаспором

Српски покрет Двери се већ дуго година залаже за фомирање Министарства за Србе у региону и расејању, тако да поздрављамо одлуку о давању приоритета нашим људима у иностранству који могу постати покретачка снага развоја Србије у интелектуалној и привредној сфери.

     Наши људи из расејања су највећи инвеститори у развој Србије, који у Србију пошаљу или уложе, између четири и шест милијарди евра годишње. Поред тога, јако је велики број наших сународника који су стекли огромно радно искуство у разним областима и који могу много да помогну нашој заосталој домаћој привреди.

Пошто је Министарсво за дијаспору укинуто пре 10 година, много се проблема нагомилало, како у односима између матице и дијаспоре, тако и у самом функционисању државних институција које су се у минималном обиму бавиле тематиком српског расејања.

Нови министар Ђорђе Милићевић под хитно треба да обнови рад Скупштине дијаспоре и Срба у региону, коју је ова власт укинула пре осам година. Након тога треба размишљати о укључењу дијаспоре у руковођење инвестиционим фондовима и другим државним привредним институцијама. Такође треба омогућити гарантована места представницима дијаспоре у Скупштини Србије, као и да се омогући лакше гласање на изборима за све наше држављане који живе у иностранству.

Српкски покрет Двери је политичка организација која се протеклих година највише бавила темом укључивања дијаспоре у друштвени и привредни живот Србије. Зато ћемо подржати сваки предлог који ће довести до формирања здравог политичког амбијента, за још већи и бржи повратак наших сународника у матицу, јер управо наши људи из иностранства могу бити нова покретачка снага за преображај Србије у сваком погледу.

мр Иван Костић

Народни посланик
Потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: