Српски Покрет Двери - Лого
Search

Иван Костић: Поздрављамо одлуку да се једно Министарство без портфеља бави дијаспором

Српски покрет Двери се већ дуго година залаже за фомирање Министарства за Србе у региону и расејању, тако да поздрављамо одлуку о давању приоритета нашим људима у иностранству који могу постати покретачка снага развоја Србије у интелектуалној и привредној сфери.

     Наши људи из расејања су највећи инвеститори у развој Србије, који у Србију пошаљу или уложе, између четири и шест милијарди евра годишње. Поред тога, јако је велики број наших сународника који су стекли огромно радно искуство у разним областима и који могу много да помогну нашој заосталој домаћој привреди.

Пошто је Министарсво за дијаспору укинуто пре 10 година, много се проблема нагомилало, како у односима између матице и дијаспоре, тако и у самом функционисању државних институција које су се у минималном обиму бавиле тематиком српског расејања.

Нови министар Ђорђе Милићевић под хитно треба да обнови рад Скупштине дијаспоре и Срба у региону, коју је ова власт укинула пре осам година. Након тога треба размишљати о укључењу дијаспоре у руковођење инвестиционим фондовима и другим државним привредним институцијама. Такође треба омогућити гарантована места представницима дијаспоре у Скупштини Србије, као и да се омогући лакше гласање на изборима за све наше држављане који живе у иностранству.

Српкски покрет Двери је политичка организација која се протеклих година највише бавила темом укључивања дијаспоре у друштвени и привредни живот Србије. Зато ћемо подржати сваки предлог који ће довести до формирања здравог политичког амбијента, за још већи и бржи повратак наших сународника у матицу, јер управо наши људи из иностранства могу бити нова покретачка снага за преображај Србије у сваком погледу.

мр Иван Костић

Народни посланик
Потпредседник Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: