Српски Покрет Двери - Лого

Иван Костић: Србија да тражи помоћ од Русије у борби за очување КиМ

Србија у складу са дипломатским споразумом који је потписан 24. септембра 2022. године са Министарством спољних послова Руске Федерације треба званично да затражи помоћ и укључивање Русије око заштите наших сународника на КиМ, као и око очувања територијалног интегритета наше земље.

    Бивши министар спољних послова Србије Никола Селаковић и министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров су прошле године потписали споразум око координисаних активности на пољу међународне политике. Сматрамо да је дошло време да председник Србије Александар Вучић и министар Ивица Дачић напокон ураде нешто када су у питању могућности око ангажовања Русије у међународним преговорима у којима учествују представници САД и Европске уније, а који готово увек бране интересе албанске стране.

Наше државно руководство треба да искористи тачке тог споразума које се тичу:

  1. Тематике Организације за европску безбедност и сарадњу;
  2. Тематике Организације уједињених нација.

 

Јавност у Србији је забринута за безбедност наших сународника на Косову и Метохији, за шта су најодговорније снаге безбедности под покровитељством мисије УНМИК-а у чијој је надлежности та област, а које су се до сада показале изузетно пасивне када су питању инциденти над српским живљем.

Наше државно руководство треба да иницира веће ангажовање и укључивање Русије око међународних преговора које треба вратити под окриље Уједињених нација, поготово што су председник и премијерка Србије рекли да ће и званично тражити дозволу за повратак до 1000 припадника српских снага безбедности на Косово и Метохију, што је у складу са Резолуцијом 1244 УН. 

Наши и руски представници у Уједињеним нацијама треба да затраже пуно спровођење Резолуције 1244, а ако се то у што краћем року не оствари да поднесу Генералној Скупштини УН предлог нове Резолуције о неспровођењу Резолуције 1244 УН (1999. г.).

мр Иван Костић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: