Српски Покрет Двери - Лого
Search

Иван Костић: Србија да тражи помоћ од Русије у борби за очување КиМ

Србија у складу са дипломатским споразумом који је потписан 24. септембра 2022. године са Министарством спољних послова Руске Федерације треба званично да затражи помоћ и укључивање Русије око заштите наших сународника на КиМ, као и око очувања територијалног интегритета наше земље.

    Бивши министар спољних послова Србије Никола Селаковић и министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров су прошле године потписали споразум око координисаних активности на пољу међународне политике. Сматрамо да је дошло време да председник Србије Александар Вучић и министар Ивица Дачић напокон ураде нешто када су у питању могућности око ангажовања Русије у међународним преговорима у којима учествују представници САД и Европске уније, а који готово увек бране интересе албанске стране.

Наше државно руководство треба да искористи тачке тог споразума које се тичу:

  1. Тематике Организације за европску безбедност и сарадњу;
  2. Тематике Организације уједињених нација.

 

Јавност у Србији је забринута за безбедност наших сународника на Косову и Метохији, за шта су најодговорније снаге безбедности под покровитељством мисије УНМИК-а у чијој је надлежности та област, а које су се до сада показале изузетно пасивне када су питању инциденти над српским живљем.

Наше државно руководство треба да иницира веће ангажовање и укључивање Русије око међународних преговора које треба вратити под окриље Уједињених нација, поготово што су председник и премијерка Србије рекли да ће и званично тражити дозволу за повратак до 1000 припадника српских снага безбедности на Косово и Метохију, што је у складу са Резолуцијом 1244 УН. 

Наши и руски представници у Уједињеним нацијама треба да затраже пуно спровођење Резолуције 1244, а ако се то у што краћем року не оствари да поднесу Генералној Скупштини УН предлог нове Резолуције о неспровођењу Резолуције 1244 УН (1999. г.).

мр Иван Костић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: