Српски Покрет Двери - Лого

Иван Костић: Сви пројекти везани за Драч су НАТО пројекти

Србија не треба да уложи ни један динар из свога буџета у пројекте који су везани за луку Драч јер је ових дана и јавно саопштено да ће НАТО пакт једину поморску и ваздушну луку на Западном Балкану имати у Албанији у Драчу и Кучови.

    Српски покрет Двери већ неколико година критикује издвајање новца из буџета Републике Србије за ауто пут Драч-Приштина-Ниш јер сматрамо да је то, као што се сада и показало, НАТО пројекат. Сви инфраструктурни пројекти који су везани за Драч су НАТО пројекти, који имају за циљ да споје нову НАТО луку Порто Романо у Драчу са Бондстилом и да се даље њиховим трупама, по потреби, омогући несметано кретање кроз централну Србију до Ниша.

Износ који ће на крају грађани Србије платити за овај НАТО пројекат је 215 милиона евра. 185 милиона евра је кредит из Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој, а 30 милиона евра се издваја из буџета Републике Србије.

На самиту НАТО-а у Мадриду ових дана је и званично обелодањено да ће лука Порто Романо бити коришћена у војне сврхе, као једина поморска база НАТО пакта на Балкану. То је јуче саопштио албански премијер Еди Рама. Недавно је у месту Кучова у Албанији почела изградња прве ваздушне НАТО базе на Западном Балкану. Ови пројекти јасно указују на стратешки значај Велике Албаније и лажне државе Косово када је НАТО у питању, што може у одређеном моменту да угрози безбедност Републике Србије и нашу војну неутралност.

Српски покрет Двери и даље сматра да су пројекти зближавања са Албанијом као што су аутопут Драч-Приштина-Ниш и Отворени Балкан, дугорочно штетни за српске националне интересе и да наша држава примарно мора да улаже своја средства у политичко, економско, друмско и железничко повезивање са Републиком Српском и Црном Гором.

мр Иван Костић

Потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: