Српски Покрет Двери - Лого

Иван Костић: Видовдански предлог Влади Србије око опстанка и повратка Срба на Косово и Метохију

Српски покрет Двери позива Владу Србије и председника Вучића да конкретним мерама утичу на престанак континуираног процеса исељавања наших сународника са Косова и Метохије, као и да код међународне заједнице одлучније наступа када је у питању повратак расељених лица са Косова и Метохије.

    Десетине Видовданских свечаности се ових дана организују широм Србије што је уистину добро, јер се на тај начин одржава свест код наших грађана да је Косово и Метохија саставни и неотуђиви део Србије.

Влада Србије и председник Вучић би, поред ових свечаности, морали да промисле и о конкретним мерама које би утицале да наши сународници осете подршку државе када је у питању опстанак али и повратак на Косово и Метохију, поготово када су у питању Срби који живе и који су живели јужно од реке Ибар.

Српски покрет Двери предлаже надлежним државним институцијама:

  • Да се формира државни фонд који би био намењен искључиво куповини кућа од грађана српске националности, а које они намеравају да продају Албанцима са Косова и Метохије и Албаније;
  • Да Србија код међународних институција тражи повратак на Косово и Метохију расељених лица српске националности и формирање нових насеља за њихов живот у предграђима Приштине, Пећи и Призрена.

До 1999. године у општини Ораховац је живело око 5100 Срба. Сада у Ораховцу живи 270 Срба, а у Великој Хочи 480 наших сународника. Ораховачку гимназију похађа 13 гимназијалаца, а у основну школу иде 43 деце. У Великој Хочи у основну школу иде 54 деце.

У Ораховцу, а претпостављамо да је тако и другим местима где Срби живе, куће се продају Албанцима за цене од 5.000 до 15.000 евра и тај процес траје већ 20 година.

Држава Србија мора под хитно да откупи све куће које се продају у Ораховцу, јер постоји реална опасност да у том месту дође до великог одлива становништва.

Међународне институције су много учиниле у Федерацији БиХ и у Хрватској да се расељена лица врате на своја огњишта и да им се помогне у обнови њихових домова. Очекујемо да такав однос буде и са расељеним лицима српске националности. Поготово када су у питању Срби који су живели на Косову и Метохији, јужно од Ибра. Са Косова и Метохије расељено је преко 220.000 припадника нашег народа. Резолуцијом 1244 Уједињених нација загарантован је повратак свих интерно расељених и прогнаних лица. Ту обавезу је у име међународне заједнице преузео УНМИК и наше институције на тој адреси треба да траже помоћ. Међународна заједница мора да поштује своје преузете обавезе из Резолуције 1244 УН и заједнички потписаног документа између Савезне Републике Југославије и УНМИК-а од 5. новембра 2001. године.

Предлажемо да Влада Републике Србије направи пројекат повратка наших сународника на Косово и Метохију и да заједно са УНМИК-ом учествује у изградњи станова за прогнана лица на територији градова Приштине, Пећи и Призрена.

У овим градовима до 1999. године живело је око 65.000 грађана српске националности. У Приштини је живело око 40.000 Срба, у Пећи 15.000, а у Призрену 10.000 наших сународника.

Српски покрет Двери ће се максимално ангажовати у новом сазиву Скупштине Србије како би све теме које имају везе са нашим сународницима на Косову и Метохији биле максимално заступљене, јер су у питању наши стратешки национални интереси. Србија само одлучним и проактивним акцијама када је Косово и Метохија у питању, може преокренути дугогодишњу губитничку политику у којој Албанци увек излазе као победници.

мр Иван Костић

Потпредседник Двери  

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: