Српски Покрет Двери - Лого
Search

Иван Костић: Зашто Скупштина Србије не расправља о предлогу Макрона и Шолца за КиМ?

Апсолутно је недопустиво да народни посланици Скупштине Србије ништа не знају о француско-немачком предлогу за КиМ, као ни да легитимни народни представници и јавност не знају какав је одговор државно руководство Србије упутило водећим људима Европске уније.

Српски покрет Двери захтева да председник Скупштине Владимир Орлић што пре закаже седницу о Косову и Метохији, како би се народни посланици упознали са планом Макрона и Шолца, као и да заједнички заузмемо став око даљег вођења политике по овом најважнијем националном и политичком питању. Народна скупштина треба да усвоји нову платформу о КиМ коју мора да поштује не само садашња, већ и свака будућа власт.

Александар Вучић нема право да самостално, без знања и сагласности Народне скупштине тајно преговора о Косову и Метохији. Он има обавезу да Народној скупштини представи садржај француско-немачког предлога о чијем је садржају једино он упознат. Савет за националну безбедност не може бити замена за Скупштину, нити председник Републике има уставна овлашћења да сам одлучује на ову тему.

Идеја челника ЕУ да француско-немачки предлог уврсте у преговарачки процес у Бриселу представља покушај да ЕУ решава коначни статус КиМ, што није у њиховој надлежности већ у надлежности СБ УН. То је одличан повод да држава Србија затражи повратак теме КиМ из Брисела у СБ УН.

Зато ће Српски покрет Двери и даље инсистирати да Министарство спољних послова напокон покрене иницијативу да се преговори о КиМ врате у оквире Уједињених нација. Наши представници у УН на редовним седницама Савета безбедности, када се расправља о извештају УНМИК-а, морају заузети јасан став са циљем апсолутног поштовања и примене Резолуције 1244, која је једини обавезујући документ за све стране у преговорима, а која даје велике могућности за јачање српске позиције у очувању суверенитета у нашој јужној покрајини.

мр Иван Костић

Народни посланик
Потпредседник Двери

*Извор фотографија: Википедија

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: