Српски Покрет Двери - Лого
Search

Иван Костић: Званични Београд мора јавно да подржи руководство Републике Српске

Руководство Републике Србије, зарад јединства и опстанка српског народа на Балкану, мора да усагласи ставове са званичном Бањалуком када су у питању (не)легитимност висококог представника међународне заједнице у БиХ Кристијана Шмита и санкције највишим представницима политичког живота у Републици Српској од стране САД-а. 

        Најновији напади на руководство Републике Српске изискују потребу да Александар Вучић и Влада Републике Србије преиспитају своје ставове по питању давања легитимитета високом представнику за БиХ Кристијану Шмиту.

Као што је познато председник Србије је примио Шмита у званичној посети у Београду, чиме му је без икакве потребе дао легитимитет, иако његов легитимитет не признају руководство Републике Српске, али ни Русија и Кина као сталне чланице Савета безбедности УН, пошто он за своју мисију није изгласан у том највишем телу Уједињених нација.

То је недавно и потврдио Антонио Гутереш, генерални секретар УН, у одговору на писмо Жељке Цвијановић, која је питала генералног секретара УН да ли је Шмит и формално изабран на ту функцију. Одговор Антониа Гутереша је био дипломатски прикладан и гласи: „да у записницима Савета безбедности УН, не постоји одлука о именовању Кристијана Шмита за високог представника међународне заједнице за Босну и Херцеговину.“ Ако је ово званичан став Уједињених нација, онда нема потребе да Београд поступа другачије, већ треба јавно да се огласи по питању (не)легитимитета Кристијана Шмита.

Такође, и најновије санкције САД-а члану Председништва Жељки Цвијановић, премијеру Српске Радовану Вишковићу, председнику Скупштине Ненаду Стевандићу и министру правде Милошу Букејловићу, под оптужбом да су подржали Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ, су још један доказ да колективни Запад више нема никакав демократски капацитет да реши нагомилане проблеме у БиХ.

Србија, као гарант Дејтонског споразума, мора да брани права наших сународника у Републици Српској, јасно искаже свој став по овим питањима и усагласи политичке ставове са званичницима Републике Српске, јер једино јединствени можемо да очувамо интересе српског народа у свим државама на Балкану где нас има. 

мр Иван Костић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: