Српски Покрет Двери - Лого

Иван Костић: Званични Београд мора јавно да подржи руководство Републике Српске

Руководство Републике Србије, зарад јединства и опстанка српског народа на Балкану, мора да усагласи ставове са званичном Бањалуком када су у питању (не)легитимност висококог представника међународне заједнице у БиХ Кристијана Шмита и санкције највишим представницима политичког живота у Републици Српској од стране САД-а. 

        Најновији напади на руководство Републике Српске изискују потребу да Александар Вучић и Влада Републике Србије преиспитају своје ставове по питању давања легитимитета високом представнику за БиХ Кристијану Шмиту.

Као што је познато председник Србије је примио Шмита у званичној посети у Београду, чиме му је без икакве потребе дао легитимитет, иако његов легитимитет не признају руководство Републике Српске, али ни Русија и Кина као сталне чланице Савета безбедности УН, пошто он за своју мисију није изгласан у том највишем телу Уједињених нација.

То је недавно и потврдио Антонио Гутереш, генерални секретар УН, у одговору на писмо Жељке Цвијановић, која је питала генералног секретара УН да ли је Шмит и формално изабран на ту функцију. Одговор Антониа Гутереша је био дипломатски прикладан и гласи: „да у записницима Савета безбедности УН, не постоји одлука о именовању Кристијана Шмита за високог представника међународне заједнице за Босну и Херцеговину.“ Ако је ово званичан став Уједињених нација, онда нема потребе да Београд поступа другачије, већ треба јавно да се огласи по питању (не)легитимитета Кристијана Шмита.

Такође, и најновије санкције САД-а члану Председништва Жељки Цвијановић, премијеру Српске Радовану Вишковићу, председнику Скупштине Ненаду Стевандићу и министру правде Милошу Букејловићу, под оптужбом да су подржали Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ, су још један доказ да колективни Запад више нема никакав демократски капацитет да реши нагомилане проблеме у БиХ.

Србија, као гарант Дејтонског споразума, мора да брани права наших сународника у Републици Српској, јасно искаже свој став по овим питањима и усагласи политичке ставове са званичницима Републике Српске, јер једино јединствени можемо да очувамо интересе српског народа у свим државама на Балкану где нас има. 

мр Иван Костић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: