Иван Костић: Србија да тражи од УН усвајање Резолуције о геноциду у НДХ

Србија, чији је народ један од најстрадалнијих у свим ратовима у прошлом веку, мора да затражи од Генералне скупштине УН да стави на разматрање предлог Резолуције о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ.

Српски покрет Двери још од 2017. године тражи да Скупштина Србије усвоји Резолуцију о геноциду у Јасеновцу и другим логорима за време НДХ. Српска напредна странка ни једном није хтела ту нашу иницијативу да стави на дневни ред скупштинских заседања. Председник Вучић је чак у једном скупштинском обраћању рекао да не жели то да уради да се „не би замерио нашим пријатељским државама из Европске уније са већинским католичким становништвом“.

Сада када Немачка предлаже да се на дневни ред Генералне скупштине УН 27. априла стави предлог Резолуције о „геноциду“ у Сребреници, крајње је време да и Србија уради нешто проактивно у циљу заштите културе сећања на невино пострадале у нацистичкој творевини званој НДХ.

Српски покрет Двери захтева од председника Србије Александра Вучића и министра спољних послова Ивице Дачића да напокон учине један конкретан корак на дипломатском плану, јер би у садашњим геополитичким околностима лако могли да за ту идеју добију подршку већине држава чланица Уједињених нација.

мр Иван Костић

Члан Привремене управе Српског покрета Двери