Српски Покрет Двери - Лого

Ивана Стојановић: Наша држава да тражи уклањање Хортијеве бисте из мађарског парламента!

Поштујући и подржавајући добре односе између Срба и Мађара, Србије и Мађарске, сматрамо срамотним покушај ревизије историје постављањем бисте ратном злочинцу Миклошу Хортију у мађарском парламенту. Добри односи се не могу градити на ревизији историје, слављењу злочинаца и било каквим претензијама Мађарске према Српској Војводини.

    Миклош Хорти је мирно умро 1956. године у Португалији. Његови хонведи су. почев од окупације Бачке 1941. године, чинили невиђене злочине, највише над српским становништвом. Они су у геноцидном злочину названом „Рација“ у јануару 1942. године у јужној Бачкој убили 12.736 људи, највише Срба и Јевреја. Нови Сад је био једини град у тадашњој Европи чији су становници убијани бацањем под лед и тада је убијено скоро 4000 становника Новог Сада. Мађарска би у свом Парламенту требало да подигне бисту Ернеу Балчи Жилинском који је први, управо као посланик у мађарском парламенту, указао на бројке овог страшног масакра због чега је и ликвидиран.

Преко 20.000 Срба, међу њима и много деце, у току мађарске окупације је интернирано у злогласни логор Шарвар у Мађарској где су многи мучени, изгладњивани и убијени. Расељавање око 100.000 Бачких Срба од стране окупационе Мађарске је био план који им ни сама Немачка није у потпуности дозволила, па је одређени део пребачен у злогласни концентрациони логор Јасеновац у НДХ.

Шандор Кепиро, озлоглашени злочинац из Новосадске Рације, коме је 2011. по његовом изручењу Мађарској суђено – ослобођен је оптужби и мирно је умро некажњен.

Подсећамо ЛСВ да у Србији не постоје никакви грађани Војводине над којима је извршен овај злочин, него они имају своје национално име. Управо над Србима је извршен највећи масовни геноцидни злочин назван „Рација“ у јужној Бачкој, али и над нашим суграђанима Јеврејима, Ромима и другим народима који живе у нашој земљи. Чак и ЛСВ аутономаштво би морало да уважи ове историјске чињенице.

Позивамо Владу, Народну скупштину Републике Србије и Скупштину АП Војводине да хитно реагују и упуте захтев за уклањање бисте ратног злочинца Миклоша Хортија из мађарског парламента, са напоменом да желимо најбоље могуће односе са нашим суседима.

Ивана Стојановић

Члан Председништва Двери
Председник Двери Војводине

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: