Српски Покрет Двери - Лого
Search

Ивана Стојановић: Овај ураган је прошао, али како обештетити грађане и припремити се за наредне непогоде?

Прошлонедељни урагани који су задесили Србију, а највише погодили Војводину, посебно Нови Сад, Бачку Паланку, Руму према првим подацима, нанели су много већу штету него што је то првобитно било процењено. 

      Поред материјалне штете изазване непогодом, показале су се и многе слабости у раду јавних и државних предузећа. Неке од њих су спорост у раду на терену, због мањка радника обучених за то, а вишка администрације и партијских кадрова, које сви ми плаћамо кроз порезе и буџет. Грађани су данима, неки и по седам дана, били без струје, уз изузетно лош рад корисничког центра ЕПС у Новом Саду, некомпетентност и незаинтересованост оних који тамо раде.

Штета коју је проузроковала ураганска олуја је велика. И поред разумевања за чињеницу да се није могло одмах све поправити и надокнадити штету, оно што је било реално да би могло да се уради, требало је брже и много боље, да је било боље организације. Слабости које су се показале треба одмах отклањати, а уредбама што пре радити на конкретном санирању штете.

У циљу што бржег отклањања последица, како на личној имовини грађана, тако и на пољопривредним усевима изазваних временским непогодама 19. и 21. јула, градске и покрајинске власти треба да помогну одређеним мерама:

  • да укину порез на репроматеријал за оштећене објекте, као и да понуде своје услуге и помоћ у санирању штете.
  • да се држава одрекне пореза на имовину од грађана који су претрпели штету како на својим објектима и на летини за ову (па чак и наредну годину).
  • да се сва јавна, градска и покрајинска предузећа максимално укључе у процес отклањања штете на јавним и приватним објектима са својим машинама и људством.
  • да се војска и полиција, такође, са својим машинама и људством укључе у отклањање штете.
  • у наредном периоду потребно је предузети мере на формирању неког вида модерне цивилне заштите и обуке грађана за то, чија ће улога бити да брзо реагује у случају већих природних непогода.

 

Ово је велика опомена за све нас, Град Нови Сад и све локалне самоуправе, да се све слабости отклоне и припреме мере за наредни период и за могуће нове непогоде које ће доћи.

Ивана Стојановић

Председник ПО Двери Војводина
члан Председништва Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: