Српски Покрет Двери - Лого
Search

Изазови студената у Србији: Недостатак смештаја и повећање трошкова школовања

17. новембар – Међународни дан студената обележава се широм света као симбол борбе за образовање и слободу. У Србији, студенти се суочавају са растућим изазовима, посебно када је реч о смештају и финансијама. Капацитети студентских домова су само 8% од укупног броја студената, а цене закупа станова порасле су за 50%. 

      Један од кључних проблема јесте недостатак капацитета студентског смештаја. Касарна „Арчибалд Рајс“ у Новом Саду дата је на коришћење Универзитету пре 6 година и још увек није прилагођена за студентски смештај. Паралелно, један павиљон студентског дома у Нишу се гради већ 14 година. Нових студентских домова нема деценијама.

Уколико држава има новац за изградњу Националног стадиона и за друге преплаћене пројекте који нису приоритетни, онда је императив да се пронађу средства и за унапређење услова студирања. 

Српски покрет Двери и коалиција Национално окупљање залажу се за изградњу по најмање једног новог студентског кампуса у четири велика универзитетска центра – Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, како би се број места у студентским домовима подигао на бар 20% од укупног броја студената у односу на садашњих 8%. 

Поред проблема са смештајем, студенти се суочавају и са константним повећањем цена мензи, студентских домова, школарина и живота уопште. 

Нове студентске картице, које и нису тако нове, а које долазе тик пред изборе, једино ново што доносе јесте попуст од 10% на путарине и авиокарте, док су све друге погодности студенти већ могли да остваре уз индекс или Међународну студентску картицу на коју сви имају право. Овакве картице, које би донеле нове погодности, нису лоша ствар, али иза нових, минималних погодности не треба да се крију суштински проблеми којима се нико не бави – високе кирије и недостатак места у домовима.

Неопходно је стварање стратегије која ће се бавити суштинским проблемима, као и конкретне, системске и дугорочне мере које ће омогућити приступачно и квалитетно високо образовање свим студентима у Србији.

Савет омладине Двери 

*Извор фотографије: Canva 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: