Српски Покрет Двери - Лого

Јаковљевић: Афричка свињска куга хара Србијом  

Скупштински одбор за пољопривреду је још 7. јула ове године донео Закључак којим се Министарству пољопривреде и Управи за ветерину препоручује да обрате пажњу на сузбијање заразних болести код животиња, а посебно на афричку кугу код свиња. И поред овог закључка, о томе се и на медијима и у извршној власти ћути. 

    Србија на годишњем нивоу увози преко 50 милиона евра свињског меса у разним облицима и поред таквог катастрофалног стања у српском свињарству, сада имамо додатни проблем изазван афричком свињском кугом. Јавност о томе мало зна, а за оне који желе да се информишу најбоља адреса су локални ветеринари. У Решењу о проглашењу зараженог и угроженог подручја од афричке куге свиња налази се 96 села и насеља широм Србије. Овај списак није потпун, у доброј мери јер се због несавесног рада на терену често не пријављују болести. Општине које су угрожене су: Босилеград, Жагубица, Јагодина, Параћин, Петровац на Млави, Грделица, Лесковац, Деспотовац, Прешево, Бујановац, Трговиште, Пожаревац, Сурдулица, Мало Црниће, Жабари, Владичин Хан, Панчево, Палилула, Бор, Трговиште, Врање, Смедерево, Сечањ, Опово, Зрењанин, Ковиљ, Житиште, Велика Плана, Алибунар, Ковачица.

Овом приликом позивам ресорно Министарство пољопривреде и Управу за ветерину, који су најодговорнији за сузбијање афричке куге, да хитно реагују. Уколико не одговоре адекватно, позваћу их на одговорност и затражићу смену, не само одговорних унутар министарства, већ и министарке Јелене Танасковић.

Милован Јаковљевић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: