Српски Покрет Двери - Лого
Search

Јаковљевић: Дипломатска представништва и ПКС треба да раде на промоцији малина широм света

Посланик Двери Милован Јаковљевић позвао је данас надлежне да заштите и побољшају положај узгајивача малина, и малине као извозног бренда, наводећи да треба пооштрити стандарде увоза тог воћа и „тако спречити мешање наших квалититнијих малина са оним слабијег квалитета“. 

    Јаковљевић је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије рекао и да преко дипломатских и конзуларних представништава, као и преко Привредне коморе Србије (ПКС), „треба да се ради на промоцији наших малина широм света“.

„Треба да се заштити географско порекло малине која је произведена у Србији и да се забрани реекспорт малина из увоза под српским брендом. Не може роба која дође из Пољске да под српским брендом излази одавде“, рекао је Јаковљевић говорећи о предлозима Двери за побољшање положаја узгајивача малина.

Он је навео и да држава треба да у том циљу „омогући ангажовање страних радника“.

Говорећи о положају малинара, Јаковљевић је казао да им је била обећана откупна цена од 600 до 1.000 динара по килограму, која се „није десила“, али су због таквих најава биле повећане цене свих услуга у процесу узгајања малина, да би на крају откупна цена била „од 300 до 550 динара“.

Према његовим речима, извоз малина годишње износи 300 до 400 милиона евра, а на месечном нивоу из Србије изађе пет до седам тона малина.

Јаковљевић је казао да у име узгајивача малина из западне Србије, са којима је разговарао, држави предлаже да се „из робних резерви обезбеди регресирано ђубриво“.

*Извор: Бета 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: