Српски Покрет Двери - Лого

Јаковљевић: Инфлација појела раст плата и пензија

Индикатор инфлације је повећање цена акцизне робе. Држава је по ко зна који пут посегла за сигурним извором прихода и угрозила ионако низак стандард грађана. Акциза представља посебан облик пореза којом се најчешће опорезују цигарете, нафтни деривати, кафа и алкохолна пића.

    Повећање цене горива као акцизног производа, али и хране, још увек нису исцрпели све резервоаре покретања поскупљења. Цене нафтних деривата су готово на историјском максимуму, тако да се очекује ново поскупљење у износу око 5,5 дин по литру након годишњег усклађивања акциза.

Ново законско решење усвојено крајем прошле године предвиђа да се два пута годишње у јануару и јулу, а закључно са 2025. годином, повећава акциза на цигарете за 1,5 динара, што значи да ће се поскупљење на основу овог закона увећавати за по 10 динара по паклици. Новим законским решењем држава није изоставила ни кориснике електронских цигарета, већ је повећањем акцизе за динар по милиметру увећала цену течности за пуњење електронских цигарета, односно несагоревајући дуван.

Цене акциза на кафу крећу се од 92,99 динара по кг непржене, односно 116,23 динара по кг пржене кафе. Висина акцизе за препарате на бази екстракта, есенција и концентрата од кафе или на бази кафе крећу се до 348,72 динара по килограму.

На овај начин сва номинална повећања плата и пензија растом акциза су анулирана. Инфлација је угрозила реалан раст плата и пензија, тако да сензационалне најаве власти о повећању стандарда грађана су опсена и имагинација.

Милован Јаковљевић

Потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: