Јаковљевић: Конкретне мере за прехрамбену сигурност

Говор потпредседника Српског покрета Двери Милована Јаковљевића на конференцији за новинаре приликом представљања новоизабраних народних посланика и одборника Двери.

Као пољопривредник и један од ретких народних посланика који живи и ради на селу, говорим у име села и домаћих пољопривредних произвођача.
У овим глобалним и у сваком смислу кризним временима, држава која има овакву Владу, ресорна министарства, Привредну комору Србије и Дирекцију за робне резерве реално има разлога за страх и свеопшту забринутост. Неозбиљне и контрадикторне изјаве председника државе о снадбевености тржишта енергентима и основним прехрамбеним производима додатно су збуниле и узнемириле нашу јавност.

Савет за село, пољопривреду и предузетништво нашег покрета годинама уназад опомиње и упозорава јавност и релевантне представнике власти о неопходности развоја пољопривреде и прехрамбене самоодрживости, што се у оваквим временима показало више него тачно.

Број становника у Србији је нешто испод 7 милиона. Површина пољопривредног земљишта је око 5,1 милиона хектара од чега је обрадиво 4,2 милиона хектара. Ове године обрађено је око 3,5 милиона хектара, што указује да око 0,7 милиона хектара је остало необрађено. Такав луксуз у овим кризним временима једна озбиљна држава не сме да дозволи. Поставља се питање како је могуће да држава са оваквим потенцијалима и ресурсима брине за своју прехрамбену сигурност?

Изнуђена и готово насилна све већа индустријализација Србије, довођењем страних компанија довела је и до одлива сеоског становништва у веће индустријске центре, док су сеоска и рурална подручја готово потпуно опустела. Томе у прилог говори чињеница да од 4709 села, 1200 је потпуно празно, а још 1000 се спремило на изумирање. Колико је индустрија мотор развоја једне привреде, толико је пољопривреда неминовност, насушна потреба која се подразумева уколико хоћемо да сачувамо пољопривредну самоодрживост, прехрамбену сигурност, здраву исхрану становништва, безбедност и војну борбену готовост, као и независност од увоза.

Србија данас бележи суфицит готово свих пољопривредних берзанских роба међу којима предњаче кукуруз и пшеница са по 2 милиона тона вишка, али то не значи да треба извозити сировине, већ их оплеменити кроз прераду и иностраном тржишту понудити готове производе.

Крајем новембра 2021. године, Влада је замрзла цене 5 прехрамбених производа и та мера је и даље на снази. Поставља се питање коме је овом мером Влада заиста помогла, а кога је угрозила? Дугорочно ограничавање цена основних животних намерница је штетно и неодрживо, посебно у ситуацијама када су инпути који дефинишу цену тих производа значајно нарасли.

Да би се успоставило колико толико поштено тржиште и да терет ограничења цена не падне само на плећа произвођача, прерађивача, па и делом на трговце, већ да се последице кризе равномерно распореде на све субјекте у ланцу производње, прераде, трговине и потрошње, предлажемо следеће конкретне мере:

1. Одредити основне прехрамбене и пољопривредне производе који су од суштинског значаја за исхрану становништва;
2. Пописати и утврдити стање свих стратешки и суштински важних пољопривредних и прехрамбених производа у Дирекцији за робне резерве;
3. Увести паритете између примарних пољопривредних производа и готових прехрамбених производа. Готове прехрамбене производе везати за сировине, односно инпуте на које би додали објективне трошкове производње и Уредбом ограничену трговачку маржу и тако добили цене које задовољавају све учеснике од њиве до трпезе;
4. На основу социјалне карте заштитити социјално најугроженије становнике издавањем ваучера (вредносних чекова) или грантова (условних чекова) искључиво за куповину домаћих производа;
5. Државне институције обавезати да за време трајања енергетске и прехрамбене кризе купују домаће индустријске, прехрамбене и пољопривредне производе, а оне из увоза само уколико не постоје на домаћем тржишту;
6. Извршити брендирање и постављање ознака о пореклу домаћих производа. На тај начин, потрошачи би препознали домаћи производ и вођени економским патриотизмом, такве производе радо куповали;
7. Пооштрити фитосанитарне ветеринарске, трговинске и све друге контроле како би се предупредиле евентуалне злоупотребе подстакнуте повећаном тражњом, а све на уштрб квалитета прехрамбених и пољопривредних производа.

Ове конкретне мере су само део пакета мера који ће Српски покрет Двери кроз свој скупштински рад понудити грађанима Србије. Србија је богата и благородна и неће бити гладна уколико је воде српски домаћини и људи од знања.

Милован Јаковљевић

Потпредседник Двери

Цео говор Милована Јаковљевића можете погледати овде:

Јаковљевић: Конкретне мере за прехрамбену сигурност

Снег је зимску службу – ЈКП „Београд пут“ и градску власт „изненадио“ у децембру и због тога је у недељу настао потпуни колапс на београдским улицама. Из тог разлога захтевамо хитну смену Зорана Радојичића и Горана Весића.

Радојичић је само дан пре снега, у суботу, на седници Штаба за ванредне ситуације рекао како је све спремно за чишћење снега. У недељу ујутру снег је градску власт ипак “изненадио“ толико да га нису очистили ни током целог дана, грађани су ишли пешке, а излазак на ауто-пут у раним јутарњим часовима је био скоро непроходан због колоне аутомобила који су проклизавали. Није био очишћен чак ни ауто-пут нити скоро иједна саобраћајница првог реда. Аутобуси су били блокирани, трамваји су стајали у низу у Булевару краља Александра, а Устаничка и многе друге улице изгледале су катаклизмично са поломљеним дрвећем, које су на крају уклањали сами грађани.

Због свега тога, Српски покрет Двери тражи под хитно одговорност и смену градоначелника Зорана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића, директора предузећа „Београд пут“ Ивана Тејића и директора предузећа „Путеви Србије“ Зорана Дробњака као и раскид уговора о одржавању путева на териотрији Београда са фирмом “Страбаг“ д.о.о Нови Београд и њихову одговорност. Захтевамо преиспитивање и раскид уговора са свим приватним фирмама које су до данас биле задужене за одржавање путева на читавој територији Србије, њихову одговорност и утврђивање штете коју су нанели држави и грађанима.

Сви они заједно треба да одговоре на питање зашто је одржавање путева у толикој мери дато у руке приватницима и сви они заједно морају поднети терет одговорности због неодржавања истих, не само зими већ током целе године чиме доводе у опасност све грађане.