Српски Покрет Двери - Лого
Search

Јаковљевић: Марже на 20 основних животних намирница ограничити на 10%

Српски покрета Двери предлаже да се у Србији попише 400.000 социјално угрожених и гладних људи да би им били подељени ваучери, вредносни чекови или грантови за куповину домаћих прехрамбених и других пољопривредних производа. 

     „На тај начин бисмо нахранили гладне, а омогућили развој домаће привреде, повећали бисмо јавну потрошњу и тако изградили новостворену вредност и БДП“, казао је данас посланик Милован Јаковљевић новинарима у Скупштини Србије.

У Дверима сматрају, како је навео, да би држава требало да уредбом или законом обавеже државне институције и јавна предузећа да купују искључиво домаће пољопривредне и прехрамбене производе.

„Потребна је и промена пореског система, односно прогресивно смањење доприноса на плате“, казао је Јаковљевић.

Предлог је да исплата минималца буде уз порез на доходак од 61 одсто, а порез би се смањивао на веће плате, али тако да не може да буде мањи од 35 одсто.

Тако би привредници били стимулисани да радницима исплате што веће плате, да пуне буџет и повећавају јавну потрошњу, казао је Јаковљевић.

Уз то, да би држава помогла грађанима, марже на цене 20 основних животних намирница требало би ограничити на 10 одсто, али не на више од шест месеци да не би дошло до несташице те робе.

„Сва друга роба која се продаје са маржама већим од 50 одсто, мора да за последицу има плаћање екстрапрофита“, казао је посланик Двери.

Рекао је и да би домаћа привреда и пољопривреда могла да се подстакне, а да се не угрози Споразум Србије и ЕУ о стабилизацији и придруживању, тако што би се применили чланови 32, 40 и 41 тог споразума који омогућавају да у случају увоза робе по дампинг, субвенционисаним ценама, држава има право на једнострану примену контрамера попут такси и прелевмана.

Јаковљевић је подсетио и да се јавни дуг Србије увећао са 15,1 на 35,5 милијарди евра за 11 година садашње власти, али зараде грађана, иако су номинално веће, ниси реално порасле.

Додао је и да је јавни дуг привреде око 16 милијарди евра, а грађана 12,5 милијарди евра.

По његовим речима, ти подаци указују да сваки грађанин Србије у просеку дугује 7.100 евра.

*Извор: Бета 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: