Српски Покрет Двери - Лого
Search

Јаковљевић: Ниска откупна цена малине довешће до гашења производње

Откупљивачи су понудили изузетно ниску цену за прву класу малина – 200 динара, што је поражавајуће и довешће до гашења производње. Свих ових година извоз малина у иностранство је био око 400 милиона евра, што је 9% укупног извоза наше пољопривредне и прехрамбене индустрије. 

    На скупштинском Одбору за пољопривреду, шумарство и водопривреду предложио сам осам мера, а од тога су три мере ушле у закључак одбора: 1. Спречити неконтролисани увоз малина по субвенционисаним ценама које стварају нелојалну конкуренцију; 2. Пооштрити стандарде приликом увоза и пооштрити слепљивост и декларативно обележавање тако да избегнемо могућност мешања страних, увозних малина, слабијег квалитета са нашим, домаћим ароматичним, квалитетним малинама; 3. Заштита географског порекла малина произведених у Србији на подручју читаве Европе и доношење Закона о шемама квалитета. На овај начин српска малина би у Европи постала озбиљан бренд.

Позивам државне институције, посебно Привредну комору Србије, која годинама уназад наплаћује апанаже свим привредним субјектима, да раде на промоцији српских производа, посебно на промоцији српских малина. Такође позивам и дипломатског конзула и Владу Републике Србије да раде на промоцији, како би српску прехрамбену индустрију учинили конкурентнијом, како на домаћем тако и на светском тржишту.

Милован Јаковљевић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: