Српски Покрет Двери - Лого

Јаковљевић: Од налакираних ноктију Марка Чадежа, далеко више забрињава што је он експонент страног интереса у Србији

У јавности се последња два дана доста говори о налакираним ноктима председника Привредне коморе Србије (ПКС) Марка Чадежа. Оно међутим што далеко више забрињава од његових лакираних ноктију јесте то што је он, као и Ана Брнабић, експонент страног интереса у Србији. Марку Чадежу је на првом месту интерес страних мултинационалних компанија које послују у Србији, док су му домаћи привредници потпуно у другом плану. 

   Највећи проблем представља Закон о Привредним коморама који се примењује од 1. јануара 2017. године, где се кроз члан 33. овог закона увело обавезно чланство и обавезно плаћање чланарине Привредној комори Србије. У 2021. години Србија је имала 400.646 регистрованих активних привредних субјеката који су разврстани као микро, мали, средњи и велики привредни субјекти. Овај закон су подржале Привредне коморе Аустрије и Немачке и образложење за увођење новог Закона о привредним коморама је да ће овакав систем бити ефикасан сервис и заступник интереса привреде, како малих, тако и великих компанија које ће им омогућити да се међусобно повезују кроз систем добављача. Он је усвојен по хитној процедури без јавне расправе, изостало је и учешће привредника, а на крају се испоставило да закон негативно утиче на привредне субјекте и пословни амбијент.

Обавезно плаћање чланарине представља још један парафискални намет привреди, који додатно отежава чињеница да износ чланарине није предвиђен законом, већ је у питању одлука која је препуштена Скупштини Привредне коморе Србије. Оваква одлука је препуштена на слободно тумачење, одлучивање и „добру вољу“ Привредној комори Србије, што за последицу може имати непредвидиве парафискалне трошкове по привредне субјекте. Обавеза чланства и обавезне чланарине не постоје у већини источних земаља, али ни у западним попут САД, Данске, Шведске, Канаде, Велике Британије, Норвешке…

Члан 33. Закона о привредним коморама Србије у првом ставу говори да се средства за рад Привредне коморе Србије обезбеђују из чланарине, накнада за услуге и других извора у складу са законом. У ставу 2. истог члана Закона стоји да се висина јединствене чланарине, основица и стопа за обрачун, начин и рокови плаћања чланарине, утврђују одлуком Скупштине Привредне коморе Србије.

Српски покрет Двери залаже се за укидање обавезног чланства у ПКС и укидање овог парафискалног намета. Чланство у невладиној организацији, као што је ПКС, може и мора бити на добровољној основи, а не силом и законом наметнуто.

Милован Јаковљевић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: