Српски Покрет Двери - Лого
Search

Јаковљевић: Одлука о повраћају ПДВ-а директно произвођачима штетна за њих

Најава министарке пољопривреде Србије Јелене Танасковић да ће, при откупу пољопривредних производа, повраћај пореза на додату вредност (ПДВ) ићи директно произвођачима, а не као до сада преко откупљивача и хладњачара, штети управо произвођачима, рекао је данас посланик у Скупштини Србије и потпредседник Двери Милован Јаковљевић.

     „Ова мера иде на руку откупљивачима и хладњачарима, они су до сада морали на основицу да додају износ ПДВ-а и да исплате робу по откупним листама произвођачима, па су чекали поврат пореза на додату вредност (ПДВ) од државе, који је често каснио“, рекао је Јаковљевић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Откупљивачи и хладњачари ће, по оцени Јаковљевића, бити у одличној ситуацији, док ће пољопривредни произвођачи морати са откупним листовима у трезору да подносе захтеве и чекају од „економског тигра“, односно државе, да им врати тај ПДВ.

„Поучени искуством, везаним за е-аграр, можемо замислити шта ће се дешавати“, додао је Јаковљевић.

Он је напоменуо да, ако је оправдање за овакву меру боља контрола државе над откупом и извозом, постоје други начини за то, кроз институције и инспекцијске органе.

Јаковљевић је, говорећи о цени малина, рекао да је произвођачка цена килограма у брдско-планинским пределу 260 динара за килограм, а у равничарским подручјима 240 динара, а откупне цене су 200 динара, што је дампинг цена.

Он је предложио да, као што је држава прошле године интервенисала са произвођачима сунцокрета, исто тако интервенише и за остале производе, попут воћа, поврћа, меса, млека и јаја.

„Зашто за малинаре не бисмо могли да определимо пет милијарди динара, то није неки износ за државу која каже да никад боље није био попуњен буџет“, упитао је Јаковљевић.

Он је позвао министарку Танасковић да поднесе оставку, као и да ће то наставити да захтева све док она не одговори на његово питање ко подржава блокаде хладњача.

„Јавност и даље није чула да ли су ти људи, који блокирају рад хладњача, инструирани од власти, или су они то измислили и рекли да Министарство и Влада стоје иза њих“, рекао је Јаковљевић.

*Извор: Бета 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: