Српски Покрет Двери - Лого

Јаковљевић: Проблем у најави – осигурање усева и противградна заштита

Почетак нове аграрне сезоне започео је низом конфузних и погрешних мера које је донела Влада Републике Србије. У доброј жељи и намери, хоћу да упозорим све државне органе на потенцијални проблем који је у најави. У скупштинском Одбору за шумарство, пољопивреду и водопривреду, као члан Одбора, иницирао сам одржавање седнице Одбора на тему осигурања усева и заштите од града. Сматрам да је благовремена заштита усева од великог значаја за пољопривредну производњу, а самим тим и за свеукупни БДП Републике Србије.

      Влада РС и ресорно министарство су смањили субвенцију за осигурање усева са 70% на 40% на подручјима пет округа у којима је велика учесталост штета изазваних градом, а то су Моравички, Златиборски, Колубарски, Шумадијски и Подунавски округ. Овом одлуком висина субвенција за осигурање усева изједначена је на територији целе државе, осим у пределима где се привређивање обавља у отежаним условима, на таквим подручјима субвенција је 45%. Пољопривредници су са правом незадовољни јер осим смањења субвенције, цена осигурања је значајно порасла у односу на прошлу годину.

Када је у питању противградна заштита, Законом о одбрани од града у Члану 16. тачка 5. дефинисано је да накнада за противградне стрелце не може бити већа од 20% од просечне нето зараде у Републици Србији. Овај члан закона мора под хитно да се мења јер у пракси накнада која се исплаћује противградним стрелцима до ове 2023. године износила је 4000 динара, уз најаву повећања од 500 динара. Овако ниска принадлежност људима који по невремену у сред ноћи испаљују противградне ракете је понижавајућа и овај износ се мора значајно увећати.

У члану 15. Закона о заштити од града каже се да осигуравајуће куће морају платити 10% од укупних премија наплаћених за заштиту усева у републичку касу. Сматрамо да је тај изос недовољан и да се мора повећати на 20%.

Од укупно 7,7 милиона хектара брањеног подручја, 5,1 милион је пољопривредно земљиште које брани 1650 противградних станица и око 1800 противградних стрелаца, чијим радом руководи 13 радарских централа широм Србије. Годишње се просечно бележи 110 дана са развојем градоносне облачности, а око 60 дана се врши засејавање градобитних облака сребро јодидом, при чему се испали око 12 000 ракета. И поред тога, годишња штета на усевима је већа од 2 милијарде динара.

Сезона противградне заштите траје од 15. априла до 15. октобра, а број стално запослених је 210. Противградна заштита се финансира из буџета Републике Србије и на годишњем нивоу износи око 10 милиона евра. Сматрам да је ово недовољно и самим тим ЈЛС (јединице локалне самоуправе) најчешће посежу за финансирањем из локалних буџета, што је у супротности са законом, а уједно угрожава друге позиције буџетских корисника.

Предлажемо Влади РС и ресорном министарству да врате износ субвенције од 70% на све полисе издате за осигурање усева у 5 округа у којима је повећан ризик од града. Потребно је урадити и следеће:

  • Повећати број аутоматских противградних станица и додатно дигитализовати овај сектор;
  • Повећати број ракета по противградној станици;
    Санирати и поправити објекте и лансирне рампе;
  • Повећати надокнаде противградним стрелцима на 20 000 динара на месечном нивоу;
  • Извршити набавку радне опреме за све раднике на противградним станицама;
  • Појачати одбрану од града, посебно у подручјима Мачванског, Колубарског и Златиборског округа, односно у појасу до Републике Српске и Босне и Херцеговине, одакле нам најчешће долазе градобитни облаци;
  • Предлажемо да се цело подручје, са обе стране Дрине, покрије аутоматским противградним станицама.

 

Успостављањем квалитетне противградне заштите очуваћемо наше усеве, обезбедити квантитативну и квалитативну исхрану становништва, а самим тим и прехрамбени суверенитет државе и народа у овим кризним временима.

Милован Јаковљевић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: