Српски Покрет Двери - Лого
Search

Јаковљевић: Произвођачка цена малина 260 динара за килограм, хладњачари нуде до 200 динара

Народни посланик Српског покрета Двери у Скупштини Србије Милован Јаковљевић изјавио је данас да су произвођачи малина незадовољни због ниске откупне цене малина од 180 до 200 динара по килораму, јер рачуница показује да је произвођачка цена, најмање 260 динара. 

    „Власници хладањача у Србији понудили су ових дана у Мачви откупну цену малина од 180 до 200 динара за килограм, што је непримерено ниска цена, дампинг цена“, рекао је Јаковљевић на конференцији за медије у Скупштини Србије.

Додао је да су стручњаци Пољопривредног факултета у Земуну израчунали да је произвођачка цена килограма малина 134 динара што је, како је рекао, нереално, а да рачуница по свим релевантним факторима показује да је цена коштања више од 260 динара по килограму.

Он је рекао да су га произвођачи малина из Србије овластили да говори у њихово име и у Скупштини Србије у пленуму и на Одбору за пољопривреду.

Произвођачи малина ће се, како је рекао, због понуђене ниске откупне цене малина сутра састати у Ариљу и донети одлуку шта даље.

„Овако непримерена цена није само проблем државе, већ свих нас, не тражимо да држава одреди откупну цену јер то не може, али може да уреди амбијент у коме се послује и спречи неконтролисани увоз малина из конкурентских земаља, а у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању (ССП)“, рекао је Јаковљевић.

Навео је да, по ССП-у, држава може у случају неконтролисаног увоза по дампинг и субвенционисаним ценама да уведе ванцаринске мере, односно прелевмане.

Истакао је да држава треба да пооштри и контролу, уведе стандарде да се не деси да се неке врсте малина из Пољске, „полке“ и „полане“, мешају са домаћом сортом „виламет“, која је ароматична, а органолептичке особине, нутритивна вредност, антиоксиданти, сува материја и шећер су 11-12%, за разлику од тих пољских сорти.

Он је рекао да увозници без икакве контроле измешају пољску или украјинску малину, а Украјина је извезла 40.000 тона малина у Европу, са малином из Србије, па је реекспортују под домаћим брендом. Често, како је рекао пољска и украјинска малина и не уђу у Србију, где се само обезбеде „папири“.

Оценио је да су купци малине из Србије на тај начин преварени, а да „Србија сече грану на којој седи“.

Јаковљевић је рекао да произвођачима малина у рубним, брдским пределима Србије треба обезбедити субвенцију од најмање 600 евра по хектару и регресирано минерално ђубриво из робних резерви како би се задржали да остану да живе у тим подручјима, између осталог и због безбедносних разлога.

Произвођачи малина би, према његовим речима, требало да буду солидарни и кроз кооперативе и кластере послују, а да држава изнађе начин да закупи слободне расхладне ситеме и субвенионише замрзавање са 50% онима који желе да сачекају повољнију цену.

Он је позвао ресорно министарство да не решава тај проблем на радним групама, већ кроз институције јер постоји скупштински Одбора за пољопривреду.

Јаковљевић је позвао Привредну комору Србије и дипломатска представништва да промовишу српску малину на светском тржишту. 

 

*Извор: Бета 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: