Српски Покрет Двери - Лого
Search

Јаковљевић: Створити јак средњи слој пољопривредних произвођача

Пољопривреда није мотор и генератор развоја једног друштва, али је неопходност. У ово време глобалне кризе, ратних опасности, држава која нема прехрамбену самоодрживост не може бити независна. Важно је да наша држава има аграр који је успостављен тако да гарантује не само економску и здравствену сигурност, бећ и безбедност. Након више деценија погрешне политике дошли смо у ситуацију да увозимо пасуљ из Азије, парадајз из Албаније, јабуке из Пољске, a млеко из Немачке и Француске.

Декларација за развој села и пољопривреде коју смо предложили садржи више тачака и задатака. Главни задатак државе мора да буде улагање у развој домаће пољопривредне производње и то на следећи начин:

 • Развој породичних газдинстава мора да постане приоритет државе;
 • Циљ државних органа мора да буде стварање јаког средњег слоја пољопривредних произвођача;
 • Неопходна је нова пољопривредна стратегија која ће редефинисати постојеће односе међу свим пољопривредним субјектима;
 • Неопходно је доношење нових закона у пољопривреди, пољопривредном земљишту, преиспитивању приватизације пољопривредних предузећа, национализацији преосталих пољопривредних предузећа;
 • Министарство пољопривреде мора да направи посебан план за развој руралних подручја са акцентом на досељавање младих људи;
 • Један од приоритетних циљева пољопривредне политике мора да буде развој производње органске хране;
 • Да би се српска пољопривреда развија сходно корпоративним предностима које имамо у односу на друге земље у Европи, неопходно је да развој пољопривреде прати и одговарајућа финансијска подршка, првенствено домаћих државних финансијских институција.
 • Увоз и дистрибуција генетски модификованог семена и хране, као и свих намирница животињског порекла које се хране овом врстом семена – мора бити забрањен;
 • Обезбеђење здравствено безбедне хране за потрошаче у Србији кроз контролу исправности производа мора да постане приоритет.
 • Обнова задругарства, укрупњавање поседа и удруживање сеоских газдинства у функцији заједничке производње, прераде и трговине основним животним намерницама један је од битних задатака;
 • Држава мора да створи повољан амбијент за развој села и пољопривреде.

 

Милован Јаковљевић

Народни посланик
Потпредседник Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде:

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Јаковљевић: Створити јак средњи слој пољопривредних произвођача

Снег је зимску службу – ЈКП „Београд пут“ и градску власт „изненадио“ у децембру и због тога је у недељу настао потпуни колапс на београдским улицама. Из тог разлога захтевамо хитну смену Зорана Радојичића и Горана Весића.

Радојичић је само дан пре снега, у суботу, на седници Штаба за ванредне ситуације рекао како је све спремно за чишћење снега. У недељу ујутру снег је градску власт ипак “изненадио“ толико да га нису очистили ни током целог дана, грађани су ишли пешке, а излазак на ауто-пут у раним јутарњим часовима је био скоро непроходан због колоне аутомобила који су проклизавали. Није био очишћен чак ни ауто-пут нити скоро иједна саобраћајница првог реда. Аутобуси су били блокирани, трамваји су стајали у низу у Булевару краља Александра, а Устаничка и многе друге улице изгледале су катаклизмично са поломљеним дрвећем, које су на крају уклањали сами грађани.

Због свега тога, Српски покрет Двери тражи под хитно одговорност и смену градоначелника Зорана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића, директора предузећа „Београд пут“ Ивана Тејића и директора предузећа „Путеви Србије“ Зорана Дробњака као и раскид уговора о одржавању путева на териотрији Београда са фирмом “Страбаг“ д.о.о Нови Београд и њихову одговорност. Захтевамо преиспитивање и раскид уговора са свим приватним фирмама које су до данас биле задужене за одржавање путева на читавој територији Србије, њихову одговорност и утврђивање штете коју су нанели држави и грађанима.

Сви они заједно треба да одговоре на питање зашто је одржавање путева у толикој мери дато у руке приватницима и сви они заједно морају поднети терет одговорности због неодржавања истих, не само зими већ током целе године чиме доводе у опасност све грађане.

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: