Српски Покрет Двери - Лого
Search

Јаковљевић: Великим страним компанијама милијарде, а осталима ништа

Поданичким односом према страним инвеститорима, власт штети домаћу привреду и на тај начин угрожава домаћи економски суверенитет. Утисак је да власт системским законима то намерно и свесно чини.

    Усвајањем Закона о порезу на добит правних лица („Сл.гласником РС“, бр. 108/2013), малим предузећима укинуто је пореско ослобађање по основу улагања у основна средства које је било од 70% до 80%, у зависности од делатности. Да неправда и дискриминација буде већа, великим предузећима која уложе у основна средства на годишњем нивоу преко милијарду динара и запосле преко 100 радника, пореско ослобађање је 100%, на период од 10 година.

Овај закон је очито писан за стране инвеститоре, а не за домаће привредне субјекте, јер је готово немогуће испунити услове предвиђене чланом 50а Закона о порезу на добит. Овим се ствара још већи јаз између великих и малих. То практично значи да се порези наплаћују малим привредним субјектима, а онда се дају субвенције великим страним компанијама. Имамо новог српског Суперхика, односно анти Робин Худа, који узима малима, да би дао великима. На овај начин, власт узгаја непотизам и нелојалну конкуренцију.

Апсурдно је да се из пореза који плаћају домаћи привредни субјекти подржавају страни инвеститори и велики привредни субјекти, јер овим законом се угрожава конкурентност домаћих и малих привредних субјеката, тако да је штета вишеструка. Власт, уместо да помаже малим субјектима да једног дана постану велики, да би тржишна утакмица била равноправнија, она ради обрнуто. Помаже великим и тако доприноси пропадању малих.

Познато је да земље чланице ЕУ, које су дужне да се придржавају наднационалних прописа, изналазе начине да заштите своје домаће компаније, које послују на тржишту уније, док код нас раде обрнуто. Мали домаћи субјекти немају ништа против да велике домаће и стране компаније имају пореске олакшице, али би бар такве исте олакшице требало да имају и мали привредни субјекти.

Подсећања ради, у Србији постоји око 406.000 привредних субјеката, од чега је 285.000 предузетника и 121.000 привредних друштава, па самим тим окосницу развоја требало би да чине микро, мала и средња предузећа, јер запошљавају највећи број радника и тржишно су флексибилна, а посебно у овакво неизвесним временима економске кризе.
Српски покрет Двери залаже се за јачање домаћих микро, малих и средњих привредних субјеката, а не страних компанија, јер сматрамо да је дугорочно погрешно градити привредне активности на страним инвестицијама.

Милован Јаковљевић

Народни посланик
Потпредседник Двери

*Извор фотографије 2: pixabay

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: