Српски Покрет Двери - Лого
Search

Јаковљевић: За губитке у судским споровима, држава годишње издваја чак 200 милиона евра!

Да ли су грешке или намере тешке?!

    Порески обвезници пуне буџет, а режим је, из истог тог буџета за последњих 10 година, потрошио преко милијарду евра по основу негативних судских пресуда које је држава Србија изгубила у разним судским споровима и арбитражама пред домаћим и страним судовима и институцијама. Према анализи Фискалног савета, најчешћи спорови су између инвеститора и државе.

До судских спорова и арбитража долази на свим нивоима, од локалног до међународног. Најчешће теме међународних спорова су приватизације, директни уговори између државе и инвеститора, промена услова пословања од стране државе кроз законе и прописе при чему инвеститор може да тужи државу за изгубљену добит и уложена средства. Пример овакве праксе је белгијска фирма „Енергозелена“, која је у арбитражном поступку, који се водио у Њујорку, добила сатисфакцију, при чему је држави Србији наложено да плати 21,5 милиона евра на основу уложеног капитала. Није објављено колико је пресуђено да платимо на основу изгубљене добити, али се процењује да је износ далеко већи. Порески обвезници су платили и 28 милиона долара „ICN“-у, фирми Милана Панића, Израелцима 35 милиона евра за „аферу Сателит“, грчком „Митиминеос“-у 40 милиона долара, Мишковићима око 30 милиона евра итд, итд…. све до неког новог „Рио Тинта“ који је у најави.

Када су у питању спорови на унутрашњем, односно на локалном нивоу, највише негативних судских спорова држава Србија је изгубила на основу штетних уговора, намештених јавних набавки, спорних приватизација, итд.

У последњих неколико година издвајања из буџета, по основу изгубљених спорова и арбитража, повећала су се и усталила на око 200 милиона евра на годишњем нивоу, што указује на пораст неодговорности државних органа и људи који доносе погрешне процене и одлуке.

Због свих ових чињеница морамо се запитати да ли су све ово само грешке или намере тешке?! Кључно је питање да ли неко испред државних институција, од месних заједница па до Владе, свесно крши законе и прописе да би другој страни омогућио позитиван правни амбијент и наплату по судским пресудама и арбитражама?

Српски покрет Двери залаже се за измену и пооштравање закона, тражимо да сва одговорна лица која својим чињењем или нечињењем угрожавају буџет Републике Србије и наносе штету пореским обвезницима, одговарају својом личном имовином и да буду адекватно кажњена и санкционисана.

Милован Јаковљевић

Народни посланик
Потпредседник Двери

*Извор фотографије 2: pixabay

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: