Српски Покрет Двери - Лого
Search

Керковић: До када ће Грчић и ресорна министарка уништавати ЕПС?

Последња велика хаварија у Колубари, у којој је у потпуности у пожару изгорео багер за одлагање јаловине, само је потврда да је највиши менаџмент Електропривреде Србије својом нестручношћу и небригом урушио читав систем и угрозио енергетску безбедност Србије.

    Иако се узрок пожара још увек не зна, сигурно је да је тотална штета на багеру могла да се спречи да је до багера био урађен приступни противпожарни пут, према правилима струке и безбедности на раду, јер би тада ватрогасни камиони могли да приђу и угасе пожар. Уништење прескупог багера и заустављање откопавања нових количина угаљ ће увозом најскупље струје платити домаћа привреда и грађани Србије.

Писма подршке в.д. директору ЕПС-а Милораду Грчићу, које су директор Протент-а и извођачких фирми, последњих дана слали на адресу Владе, председника Републике и Министарства енергетике, указују на ланац корупције који су СНС кадрови и менаџмент успоставили у ЕПС-у. То што упркос свим хаваријама и упркос увозу прескупе струје нису до сада смењени ресорна министарка Зорана Михајловић и в.д. директор Милорад Грчић, а полиција и тужилаштво нису покренули истрагу, јасно говори о размерама урушавања електроенергетског система.

Двери постављају менаџменту ЕПС-а и РБ Колубара, али и полицији и тужилаштву, следећа питања:

1. Због чега није поштован Рударски пројекат Рударско-геолошког факултета из Београда за Површински коп Тамнава Западно поље?

2. Због чега није урађен противпожарни пут до одлагача погона бр. 4 у складу са Законом о безбедности и заштити на раду и Рударским пројектом и ко је за то непосредно одговоран?

3. Да ли би пожар на багеру за одлагање земље био саниран да су претходне две обавезе биле испуњене?

4. Да ли је тачно да ће за санацију хаварија у РБ Колубари и у ТЕНТ- у бити потребно две године, колико ће трајати монтажа новог багера јер је транспорт другог на место уништеног багера ризичан и готово немогућ по трустном тлу?

5. Да ли ће без уништеног багера за одлагање јаловине бити могуће откопавање нових количина угља и колике су залихе откривеног угља у Колубари и ТЕНТ-у?

За насталу штету, уништење имовине грађана Србије и будући буџетски дефицит и инфлацију због поскупљења и увоза прескупе струје Двери траже кривичну и материјалну одговорност и смену в.д. директора ЕПС Милорада Грчића и ресорне министарке Зоране Михајловић, кривичну и материјалну одговорност менаџмента РБ Колубара, као и испитивање порекла имовине менаџмента ЕПС и РБ Колубара, али и ресорне министарке.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: