Српски Покрет Двери - Лого

Керковић: Ми нисмо овде да штитимо прошлост, ми смо конзервативни јер штитимо будућност

Уводно обраћање потпредседника Двери проф. др Тамаре Миленковић Керковић на Форуму европских конзервативних партија у румунском Парламенту

   На првом Форуму европских конзервативних партија, одржаног 19. фебруара 2022. године, у организацији румунске партије Алијанса за уједињење Румуна (АУР) чији је домаћин у румунском Парламенту био председник АУР Ђорђе Симион, делегација Српског покрета Двери имала је посебну част да учествује у Президијуму скупа. Потпредседник Двери проф. др Тамара Миленковић Керковић била је уводничар на Форуму, заједно са Тијери Маријанијем, чланом Европског парламента из француског Националног фронта, Ђорђем Симионом, председником АУР, Козмом Злотовским, чланом Европског парламента из пољске владајуће партије Право и правда и Симон Керсебум из холандског Форума за демократију.

Говорећи о „Новом српском конзервативизму у новој Европи“ проф. Миленковић Керковић је у свом уводном излагању, поред осталог, истакла:

„Овде смо у Букурешту да заједно поново утврдимо темеље наших заједничких вредности , нашег времена и простора.

Наша темељна вредност је наша традиција која нас одржава у животу кроз векове. Наша хришћанска вера, херојство наших народа и наше вољене породице су темељ наших вредности. Међутим, сви се ми већ годинама суочавамо са силама које нападају темеље наших вредности и темељ наших живота:

  1. Дехуманизација – која изобличава суштину човека као бића, трансформација људи и жена у билошком и социјалном смислу у потпуно другачији облик постојања а кроз деструкцију граница које чине саму суштину човека као слике Божије. Потпуно смо свесни тих процеса, то су и билошка трансформација човека, репродуктивне технологије, еутаназија, LGBT, тоталитарне либералне политике, агресивна екологизација, тотална контрола и напад на приватност кроз дигиталне технологије .
  2. Са друге стране су силе десуверинизације, права на интервенцију у политичком, економском и војном смислу а које практично уништавају државне и националне суверенитете.
  3. И на крају, ту су и силе десоцијализације, социјалне фрагментације, социјалног дистанцирања, активне имиграције у Европу.

Сви ови вектори заједно са кризом коју је креирала пандемија Ковид 19 разграђују животе наших породица, наше народе и наше државе.

То је драги моји пријатељи ситуациони контекст у коме живимо.

АЛИ МИ НИСМО ОВДЕ ДА ЈАДИКУЈЕМО, МИ СМО ОВДЕ ДА СЕ ЗА СЛОБОДУ БОРИМО!

Долазим из Србије, и као потпредседник Српског покрета Двери преносим вам топле поздраве нашег председника Бошка Обрадовића и поздрављам вас речима: ми нисмо овде да штитимо прошлост. Ми смо конзервативни јер штитимо будућност. А то је будућност истинске, древне и поново младе Европе, ми штитимо будућност нове Европе нација а не будућност ЕУ елита и бриселске бирократије.

Наш конзервативизам је српски, јер се темељи на Српској православној цркви и Светоме Сави, али и на нашој независности и слободи плаћеној животима милионима Срба. Али наш конзервативизам је и нов, и отворен је за будућност. Нови конзервативизам не може да користи старе формуле, створене у старој Европи, већ треба да храбро реагује на нове изазове и ствара активну и проактивну политику за наше народе. Због тога подржавамо велику конзервативну агенду која се шири читавом Европом.

Нема сумње да данашњи нови конзервативизам представља облик неконформизма и слободе мишљења.

Због тога смо овде. да вам свим срцем пренесемо да је Српски покрет Двери са вама, а ускоро ће бити и читава Србија, након што Двери на априлским изборима уђу у Парламент. Као што је Сиоран једном написао Бекету – у Твојим рушевинама, ја пронађох склониште – тако и Срби, као стари православни хришћански европски народ желе да буду део нове постлибералне Европе, Двери су овде да буду глас тог настојања.

И на крају, желим да цитирам стару румунску пословицу по којој Руминија има два пријатеља – Црно море и Србију. Срећна сам да видим данас да Румунија има и много више пријатеља, а тако вас види и Србија, а и сам Николае Јорга би био срећан да то види.

Хвала вам и видимо се следећи пут у Србији!“

проф.др Тамара Миленковић Керковић

потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: