Српски Покрет Двери - Лого

Керковић: Обуставити тендер, а новцем за Национални стадион помоћи угроженом становништву

Српски покрет Двери захтева од техничке Владе ХИТНУ обуставу прескупе и коруптивне јавне набавке за „услуге управљања пројектом и вршење стручног надзора“, за почетак изградње Националног фудбалског стадиона у Сурчину. Поред обуставе овог почетног тендера, вредног 900 милиона динара (7,6 милиона евра) тражимо да се 250 милиона евра са ове буџетске ставке преусмери у ХИТНЕ мере помоћи угроженом становништву – повећање минималне зараде, укидање ПДВ на основне прехрамбене намирнице, укидање акциза на нафту и нафтне деривате, смањење ПДВ на струју за све потрошаче, укидање ПДВ за струју за осетљиве потрошаче и на социјалне додатке за енергенте и трошкове живота за угрожена домаћинства, пензионере са минималним пензијама и друге осетљиве категорије становништва без икаквих примања или са минималним примањима.

Овај очито „намештени“ тендер, расписан до 20. јуна, само је прва фаза изградње Националног стадиона у Србији, чији је Закон о буџету за 2022. годину усвојен са дефицитом од 1,7 милијарди евра, у земљи чија је трећина становника гладна, чији је спољни дуг премашио 30 милијарди евра, са Владом у техничком мандату и без Скупштине и где је због све веће инфлације и светске рецесије, енергетске и прехрамбене кризе, међународних изазова и претњи Запада, угрожен и сам опстанак нације.

Србија за Национални стадион нема пара. Закон о буџету за 2022. годину предвиђа да ће се држава за Пројекат изградње националног стадиона задужити код „страних инвестиционих корпорација, фондова и банака“ за 250 милиона евра. Поменути иницијални тендер, који је објавило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, само је прва фаза изградње Националног стадиона у земљи у којој нација изумире, број деце у школама се смањује за 100.000 годишње, а сиромаштво је највеће у Европи.

Да ће и изградња Националног стадиона бити дубоко коруптиван посао, говори већ и овај први тендер који је расписало Министарство грађевине. Због чега ове послове не раде стручњаци Министарства? Зар у Министарству нема стручних кадрова за управљање пројектима и надзор, него грађани Србије треба да финансирају, поред плата запослених у Министарству, још и 7,6 милиона евра „буразерској“ фирми која ће бити „project manager“ за Национални фудбалски стадион. Сасвим је сигурно да ће, уколико се тендер не обустави, посао по уобичајеној СНС пракси добити једини понуђач и то компанија чији је годишњи приход некада био миноран, а постао астрономски тек онда када су се устројиле везе са СНС пословним картелом.

Пројекат Националног стадиона је пример коруптивног и мегаломанског понашања власти која је изгубила сваки додир са реалношћу, а решена је да обезбеди преплаћене послове фирмама блиским партијско-финансијском картелу. О томе јасно говоре услови јавне набавке који захтевају да то буде компанија која је у 2021. години остварила минимум 1,8 милијарди динара пословног прихода. Годишња вредност јавне набавке за ову фазу Националног стадиона је чак десет пута мања од траженог годишњег промета понуђача, што говори да је извођач унапред познат, као што је то био „Баувезен“ за реконструкције градских тргова или „Енерготехника Јужна Бачка“ за највредније послове са једним понуђачем.

Пројекат Националног стадиона је не само потенцијално коруптиван, већ и еколошки проблематичан јер је планиран на простору београдског водоизворишта у Сурчинском пољу, у близини Савског насипа. Услове санитарне заштите водених токова, подземних вода и заштите водоводне и канализационе мреже спроводиће, извесно, на пљачкашки начин приватизован Институт „Јарослав Черни“, чије је 92% капитала продато за само 2,5 милиона евра „Миленијум тиму“, предузећу доказано повезаним са СНС пословним картелом.

Прескуп и мегаломански пројекат Националног фудбалског стадиона, финансираће се новим задужењем, а треба да се спроведе у условима све веће инфлације и свакодневних поскупљења која онемогућавају преживљавање 2,5 милиона гладних људи у Србији, у условима дуплираног спољног дуга, у претећој енергетској и прехрамбеној кризи, са девастираним ЕПС-ом. Национални стадион ће моћи да се гради након успешно спроведених мера да се нација сачува, да млади остају у земљи, а деца почну да се рађају. Нацији која изумире, национални стадион није потребан.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Српског покрета Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: