Српски Покрет Двери - Лого

Керковић: Вратићемо правду грађанима

Од 1. марта у Србији ступа на снагу Закон о социјалној карти који је након много обећања усвојен пре годину дана. Како смо и раније указивали овако формулисан Закон само ће продубити јаз међу грађанима.

    Социјална карта ће уместо да помогне најсиромашнијима постати средство „тоталног надзора“ над појединцем, облик „дигиталне диктатуре“ чији је циљ стварање тзв. социјалног кредита и рангирања. Без пореских реформи социјална карта не може да смањи огроман јаз између богатих и сиромашних у дубоко неправедном српском друштву са највећим социјалним разликама у Европи.

Социјална карта треба да успостави јединствен регистар и централизовану евиденцију у електронском облику са преко 135 различитих података о свим грађанима. То су лични, имовински и породични подаци, почев од општих као што је ЈМБГ, пребивалиште, држављанство, брачни статус, па до података о покретној и непокретној имовини, примањима, исплаћеним пензијама, праву на социјалну заштиту и надокнаде. Поред података о имовинском статусу овај централизовани регистар садржаће и информације о личном и породичном статусу, о здрављу, образовном статусу, хендикепу, податке о насиљу у породици, о самохраним родитељима али и о тзв. повезаним лицима, у које поред супружника, деце, сродника, старатеља и хранитеља Закон убраја и ванбрачне али и „бивши ванбрачне партнере“. Законодавац је као циљ увођења социјалне карте наводио да ће најсиромашнији грађани тако бити видљивији у систему и тиме лакше остваривати право на облике социјалних давања (новчане помоћи) и мере популационе политике (дечији додатак), али и спречавање злоупотреба у систему социјалних давања.

У српском друштву које је већински сиромашно, где су класне и социјалне разлике највеће у Европи велико је питање употребе и злоупотребе ових података и регистара. Систем у Србији штити повлашћене и богате припаднике политичке елите, а порески систем је неправедан јер на исти начин опорезује минимална примања и огромне зараде. Србија је друштво у стању социјалне потребе у коме трећина становништва, око 2,5 милиона људи гладује или је испод границе сиромаштва, од 2012. године дуплиран је број гладних и неухрањених , а само Албанија и Црна Гора имају мање минималне зараде од 274 евра колико у Србији прима више од 350.000 људи са неопорезивим износом од само 19.300 динара.

Социјална карта не може помоћи сиромашнима без пореских реформи јер је актуелан порески систем у Србији неправдан, а пореско растерећење за породице и за децу не постоји. Да би социјална карта могла да буде ефикасна неопходно је променити застарели систем flat опорезивања системом дуалног опорезивања, којим ће радници са минималцем бити растерећени пореза, а они који издржавају чланове домаћинства и самохрани родитељи морају да имају порески кредит и ослобођење.

Терет кризе српског друштва на себе морају коначно да преузму најбогатији и омогуће праведнију расподелу. Наш програм и први кораци након рушења власти која је обесправила Србију односиће се на измену пореског система на тај начин да се уведу пореске олакшице за младе, за породице, укидање пореза на минималне зараде, смањење пореза и доприноса на зараде, потом прогресивно опорезивање за имовину изнад лимита и луксуз што су мере које ће довести до уравнотежења огромних социјалних разлика и увођења система правде.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: