Српски Покрет Двери - Лого

Керковић: Захтевамо заштиту привредника и продужење рока за фискализацију

Због бројних техничких проблема, кашњења у испоруци и сервисирању благовремено наручених и плаћених фискалних каса, због нелојалног и некажњеног понашања једног броја дистрибутера, али и због правне несигурности и могућих репресивних санкција према привредницима, Српски покрет Двери захтева од Министарства финансија одлагање примене Закона фискалним касама и продужење прелазног периода за употребу нових фискалних каса којима се промет привреде прати у реалном времену.

    Истовремено, поздрављамо одлуку за коју су се Двери залагале да се пијачни продавци изузму од примене правила о употреби фискалних каса.

Уместо да прелазак на нови систем фискализације и пореске контроле буде једноставан за коришћење, стабилан и увек доступан пореским обвезницима, велики број привредника и предузетника и поред шестомесечног прелазног периода није до 1. маја успео да прилагоди своје пословање новим правилима. Због ригорозне контроле и милионских казни које најављује Пореска управа многи су затворили објекте, јер не могу да користе старе касе или ће због увећаних трошкова и неефикасне администрације повећати цене производа. Такође, према информацијама које смо добили, од јуче су инспекције кренуле да кажњавају привреднике, док се од понедељка 09.05. најављује и масовна контрола већ угрожених привредника.

Уместо да нови систем фискализације и рачуни са QR кодом – савременим софтверским решењем, омогуће борбу са црним тржиштем и сивом економијом, стихијска и неорганизована припрема и слаба подршка Министарства финансија створила је бројне проблеме управо привредним субјектима који послују легално.

    Последице лоше спроведеног транзиционог периода су бројни проблеми привредника – од тога да фискалне касе које су поручене и уплаћене на време нису испоручене, преко испоруке неисправних каса, кашњења са инсталирањем, нефункционалност и неприлагођеност нових каса специфичностима сектора и наплате, проблеми које стварају секторски неприлагођена софтверска решења, до изостанка техничке подршке и енормних зарада дистрибутера. Специфичност појединих сектора попут саобраћаја и услуге „осталог образовања“ такође захтевају дужи период за прилагођавање привредника.

Циљ Закона о фискализацији је борба против црног тржишта, а не економски колапс регистрованих привредних субјеката у условима енормне инфлације и општег пада привредне активности. Стога, због неадакватне припреме овог савременог система праћења пореских обавеза, Српски покрет Двери захтева од Министарства финансија продужење рока за примену нових фискалних каса до краја године, а од Пореске управе, уместо репресије над привредницима који послују са старим касама, да им помогну у примени овог новог облика контроле пореских прихода.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: