Српски Покрет Двери - Лого

Костић: Актуелна власт нема решење за безбедност Срба на Косову и Метохији

Посланик Двери Иван Костић оценио је данас да актуелна власт нема решење за безбедност Срба на Косову и Метохији, као и да народ у јужној покрајини изражава велико незадовољство политиком председника Србије Александра Вучића. 

    „Све више људи и са севера и са југа Косова и Метохије виде да је оваква политика актуелне власти пропала, да преговори који се воде под окриљем ЕУ и САД немају перспективу за Србе, да цео тај процес иде ка признавању лажне државе Косово од стране Београда, да је цео тај процес доживео крах и да нешто ново мора да се ради и на дипломатском и на унутрашњем плану у Србији“, рекао је Костић новинарима у Скупштини Србије.

Он је навео и да се може видети да представници Српске листе више немају ауторитет код Срба на северу Косова и Метохије, „јер су управо они били протагонисти спровођења политике Александра Вучића“.

„Били су свесни шта доноси Бриселски споразум и 2017. године су били свесни шта значи разграничење и сада су свесни и Горан Ракић и сви људи са Српске листе шта значи француско-немачки ултиматум“, казао је Костић.

Према његовим речима, без обзира што актуелна власт покушава да „амортизује“ јавност у Србији и да не говори о том предлогу, народ на северу Косова и Метохије „види да ствари не иду како треба и очекује промену политике“.

„Зато су током претходних недеља учестали напади на чланове Српске листе. Пре недељу дана је био напад на једног њиховог уваженог члана, а јуче је Горан Ракић нападнут од Срба са севера КиМ. Скандира се са погрдним изразима Александру Вучићу и то мора да буде аларм и властима и народу у Србији да нешто мора да се мења“, казао је он.

Костић је казао да државотворни блок патриотске опозиције апелује на власт да поново затражи повратак срспких снага безбедности на Косово и Метохију, јер међународне снаге „не могу да сачувају животе“ Срба. 

Подсетио је на обећање председника парламента Владимира Орлића да ће бити заказана седница Скупштине о Косову и Метохији, али да то није учинио, због чега је поново затражио да она буде заказана и да се на њој расправља о стратегији за тренутну ситуацију на Косову.

„Ако се оваква политика настави и пасивност актуелне власти буде и даље присутна, ми можемо очекивати ескалацију сукоба, нова хапшења, можемо чак очекивати и да падне крв на северу Косова и Метохије, а наша власт нема ни решење, а изгледа ни намеру да се укључи у очување живота Срба на КиМ“, рекао је Костић.

Посланик Заветника Никола Драгићевић казао је да је косовски премијер Аљбин Курти у уторак земљама Квинте представио план у пет тачака за деескалацију ситуације на северу Косова и Метохије, након чега су „Куртијеви до зуба наоружани специјалци упали на север Косова и Метохије“.

„Од момента доласка Аљбина Куртија на власт, десило се више стотина на представнике Српског народа на Косову и Метохији, више десетина Срба је ухапшено и процесуирано. За то време, званично руководство Србије не показује никакву спремност да стане у заштиту свог народа“, рекао је Драгићевић.

Казао је да су специјалне јединице косовске полиције јуче „крстариле“ севером Косова и Метохије и нишанило оружјем на обичне грађане, а да никакве реакције Београда није било.

„Ово је резултат политике која се води последњих 12 година, од момента доласка Српске напредне странке на власт. Ово су последњи покушаји Аљбина Куртија и ово је завршна фаза његовог плана да потпуно војно окупира север јужне српске покрајине и да га етнички очисти од Срба“, рекао је он.

Нагласио је да због тога тај део опозиције тражи ванредне изборе још од фебруара, када је прихваћен француско-немачки споразум, уз оцену да ће на тим изборима „поданичка политика Александра Вучића бити поражена“.

*Извор: Бета 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: