Српски Покрет Двери - Лого

Костић: Осуђујемо смену декана Правног факултета у Новом Саду Бранислава Ристивојевића

Српски покрет Двери осуђује политичке притиске на високошколске установе у Србији да се прекида универзитетска сарадња са руским универзитетима и да руководиоци факултета сносе последице због научне сарадње са Русијом.

     Декан Правног факултета у Новом Саду проф. др Бранислав Ристивојевић је од стране Савета правног факултета смењен због његове жеље да обезбеди наставак школовања у Русији за своје студенте.

Нечувен је потез да се декан овако важног факултета смењује на овај начин и због оваквих разлога, када се зна да универзитети у Србији имају сарадњу са свим светским универзитетима и да до сада нико због тога није сносио последице.

Проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду Ратко Ристић је изјавио да је протеклих месеци на адресу београдског универзитета било и формалних притисака из западних земаља да се раскидају меморандуми о сарадњи са руским универзитетима.

Српски покрет Двери сматра да је непримерен било какав притисак ове врсте на високошколске установе, јер се тиме врши атак на аутономију универзитета.

Треба нагласити да је против декана Ристивојевића пре две године вођен судски поступак са оптужбом да је вређао припаднике ЛГБТ популације, али је он ослобођен оптужби. Смена са места декана је сигурно наставак хајке на њега од стране појединих академских кругова у Новом Саду, који се противе Уставу Србије.

мр Иван Костић

Потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: