Српски Покрет Двери - Лого

Костић: Патријарх је у праву – хитно решити статус веронауке

Српски покрет Двери поново упућује апел надлежним државним органима – Влади Републике Србије и Министарству просвете, науке и технолошког развоја – да што пре реше проблем са организовањем и извођењем верске наставе у школама, као и да пре почетка нове школске године коначно буде решен правни статус свих вероучитеља.

      Пошто се по релевантним анкетама у Србији 75% грађана изјашњава као религиозно, Његова Светост Патријарх СПЦ, највеће верске заједнице у Србији, има апсолутно право и обавезу да тражи од државних органа да се преиспита и коначно исправно реши однос према веронауци и вероучитељима у основним и средњим школама.

Ових дана СПЦ стижу бројне притужбе на рад директора школа. Само Одбору за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке стигле су пријаве из чак 58 основних и средњих школа на подручју Београда које су поднели вероучитељи и забринути родитељи. Они се жале на поједине директоре школа да обесхрабрују ученике да упишу веронауку и да путем педагошко-психолошке службе сугеришу ученицима да се не опредељују за веронауку, на шта апсолутно немају право.

Српски покрет Двери позива Владу Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја да:

  • Влада Србије после две године конституише Комисију за верску наставу која је надлежна за верску наставу у школама.
  • Да се у Скупштини Србије усвоји закон који би решио спорна питања а не да се ове ствари решавају подзаконским актима.
  • Да се врати статус верске наставе из изборног програма у изборни предмет и да се укине било какво ограничење у погледу минималног броја ђака и часова.
  • Да се реши статус 2100 вероучитеља и да им се омогући закључивање уговора о раду на неодређено време.
  • Да се омогући верским заједницама ефикасан надзор над наставним садржајем и вероучитељима.

 

Пошто су све традиционалне верске заједнице прошле године већ послале допис председнику Србије, председнику Владе, Народној Скупштини и Министарству просвете, науке и технолошког развоја, очекујемо да се овај проблем што пре реши, а свакако пре почетка нове школске године и да се тако омогући поштовање Устава који грађанима даје право на верско образовање своје деце.

мр Иван Костић

Потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: