Српски Покрет Двери - Лого
Search

Костић: Србија да се активно укључи у седницу о КиМ у Савету безбедности 27. априла

На данашњој конференцији за медије Српског покрета Двери, на тему председавања Саветом безбедности УН од стране Руске Федерације у априлу, говорили су народни посланици мр Иван Костић и Борко Пушкић. 

Иван Костић је том приликом истакао: „Захтевамо од председника Србије Александра Вучића и министра спољних послова Ивице Дачића да се активно укључе у седницу Савета безбедности УН на којој ће се расправљати о извештају УНМИКА и стању безбедности српског народа на КиМ. За нас је велика предност што у месецу априлу Руска Федерација председава Саветом безбедности и што можемо на дневни ред да ставимо тему поштовања Резолуције 1244. У оквиру те теме можемо поново поставити питање повратка српских снага безбедности које је Вучић јалово покренуо пре пар месеци, нелегалног формирања косовских снага безбедности супротно Резолуцији 1244, повратка 200.000 прогнаних Срба са Косова и Метохије, као и питање раста броја напада на наше сународнике.

Савет безбедности УН је једино место где се може преговарати о односима Београда и лажних приштинских институција и само у оквиру Резолуције 1244 може се тражити решење за боље међунационалне односе у јужној српској покрајини.

Актуелни антиуставни оквир за преговоре у којима сада учествују Вучић и Дачић, који је познат као француско-немачки предлог, је антиуставан и зато га треба под хитно одбацити.“

Борко Пушкић је додао следеће: „Данас се настављају преговори о антиуставном споразуму који је Вучић договорио, а којем је претходио бриселски, париски, вашингтонски или неки други споразум.

Бриселски споразум је Уставни суд оценио као политички уговор, а не међународни споразум, да би Вучић касније тврдио да је тај споразум обавезујући, те да исто тако сада тврди да мора да се спроведе неки споразум који је он усмено договорио. Србија не мора, Србија није уцењена ако је Александар Вучић или неки његов блиски сарадник уцењен. 

То је његов проблем и не можемо ми да будемо таоци једног човека или партије. Такође, не сме се заборавити да Вучић у свему што ради има саучесника Ивицу Дачића и Социјалистичку партију Србије. Двери захтевају ближу сарадњу са Русијом када је реч о решавању питања КиМ, јер је Русија увек спремна да уложи вето када се крши међународно право.“ 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: