Српски Покрет Двери - Лого

Костић: Србија треба да појача сарадњу са БРИKС-ом

Уколико будемо у прилици после избора да одлучујемо о кључним питањима развоја Србије, заложићемо се за то да се отвори јавна расправа о томе да ли Србија треба да се кандидује за чланство у БРИKС-у. Шта је то БРИKС? То је економска групација коју чине Бразил, Русија, Индија, Kина и Јужноафричка Република, док многе друге велике државе желе да се придруже. Зашто је придруживање овој групацији која чини добар део човечанства од важног стратешког и националног интереса за Србију? 

     БРИKС је један велики и моћан нови геополитички савез који нас, за разлику од ЕУ, ничим не уцењује и не притиска. Напротив, земље чланице овог савеза подржавају Србију у УН око очувања нашег државног суверенитета и територијалног интегритета кад је реч о Kосову и Метохији. То би била важна почетна мотивација да истакнемо кандидатуру за БРИKС.

Насупрот томе, чланство у ЕУ је условљено да прихватимо отмицу и окупацију Kосова и Метохије као легитиман чин. Осим тога статус Србије је данас такав да чак и да признамо тзв. независност Kосова нећемо постати чланица ЕУ, јер више нема даљег проширења ЕУ. Потребно је да се помиримо са том политичком реалношћу и окренемо билатералној сарадњи са ЕУ у оним областима у којима постоји обострани интересе, као и Европском економском простору као алтернативи чланству у ЕУ.

Чак и ако нисте антиглобалиста коме је доста западне хегемоније и насиља над Србијом и светом треба да будете за појачану сарадњу са БРИКС-ом. Земље БРИKС-а су земље најбрже растућих економија и земље које имају огромне људске, економске и енергетске ресурсе. Иако имамо и треба да имамо добру и још бољу економску сарадњу са одређеним бројем европских држава, нема разлога да се не окренемо и другим тржиштима и економијама. Сарадња са БРИKС-ом би имала много веће и позитивније ефекте на нашу економију у односу на често једнострани и неоколонијални однос ЕУ према нама и нашим ресурсима.

Србија не може вечито да седи у ЕУ чекаоници и моли за милост бриселске бирократије. Ако нас Европа не жели, а ни ми њу не желимо под условом капитулације око KиМ (али и одрицања од Републике Српске и увођења санкција Русији), то значи да од нашег чланства у ЕУ нема ништа. И Вучић и Ђилас, и садашњи и бивши режим, обмањују народ да смо на „европском путу“ јер имају личне, финансијске и политичке користи од замајавања Србије.

Сарадња са БРИKС-ок не значи никакву изолацију Србије, напротив. Са чланицама БРИКС-а најмоћније западне државе такође имају сарадњу. Америка има највећу трговинску размену са Kином. Kо је у Азији виђен као нова економска сила против које Запад нема ништа – то је Индија. Само незналице и злонамерни могу назвати Бразил или Јужноафричку Републику антизападним земљама. Земље БРИKС-а су део глобалне елите – групе Г20. При том, треба узети у обзир и да држава као што је Саудијска Арабија која жели да уђе у БРИKС истовремено и кључни амерички савезник међу Арапима.

Српски покрет Двери као одговорна политичка организација жели да одлука да се иде ка чланству у БРИKС-у мора да има већинску подршку у парламенту и у јавности након широке јавне расправе која је свих ових година изостала када је ЕУ у питању. Чак и ако Србија не постане чланица БРИKС-а, ми верујемо да Србија треба да развија максималне политичке и економске односе са тим државама које по свим стручним проценама представљају економску и политичку будућност човечанства.

Исто се односи и на све друге државе Европе и света које желе сарадњу са нама на равноправним основама и у обостраном интересу, а посебно на оне које нису признале лажну државу Косово и са којима имамо добру економску сарадњу. Таквих држава има и у ЕУ и ван ње. Запад није једина страна света, и Запад се мења и враћа суверенизму, а у новој подели геополитичких карата више нема сила које ће моћи самостално да одлучују о будућности света. Нова геополитичка реалност у свету доноси и нове шансе за Србију и остварење наших националних, државних и економских интереса коју треба искористити.

мр Иван Костић 

Народни посланик
Потпредседник Двери

*Извор фотографије 2: Pixabay 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: