Српски Покрет Двери - Лого

Костић: Власт спречава гласање у дијаспори

Многи наши држављани из дијаспоре нам се јављају ових дана јер им опет неће бити омогућено да гласају, због бесмислене одлуке Републичке изборне комисије да мора да се пријави одређени број људи да би се гласање одржало.

Актуелна власт поново свесно саботира гласање у дијаспори, овај пут око референдума који ће се одржати 16. јануара наредне године. Скративши рокове за пријављивање за гласање, који су истекли 25. децембра, многи наши сународници неће моћи да искористе своје бирачко право, а гласање ће се одржати само у десет градова у свету. Скандалозно је да наши држављани не могу да гласају у Црној Гори и Републици Српској и да ће гласачка места бити отворена у само две државе у региону и још осам у Европи, док за референдум неће бити отворено ниједно гласачко место у Америци, Канади и Аустралији где живи огроман број наших сународника.

Опет се поставља услов да у сваком дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије, уз огромне процедуралне проблеме, мора да се пријави 100 људи да би се гласање одржало.

На овај начин се ускраћује уставно право људи да се изјашњавају слободно на изборима, због неке бесмислене одлуке РИК-а која је и усвојена зарад ускраћивања права дијаспори да се укључи у изборне процесе који се дешавају у Србији. Овим се још једном потврђује да се недемократска и диктаторска СНС власт највише плаши слободоумних и независних људи из расејања.

Ни у једном закону који се односи на гласање у иностранству не постоји прописан минимални број гласача за одржавање избора, тако да испада да је владајућа већина у Републичкој изборној комисији важнија од Устава и донетих закона.

Српски покрет Двери захтева да се свим заинтересованим држављанима Србије у иностранству у што хитнијем року омогући да искористе своје бирачко право за гласање на референдуму и да се укину компликоване бирократске процедуре за гласање у иностранству.

мр Иван Костић

Потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: